Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Έρευνα: Ποιές οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων για την ΕΕ;

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την ΕΕ, λένε οι Ευρωπαίοι πολίτες σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ενώ η αντιμετώπιση της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και το μεταναστευτικό αποτελούν μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν η ΕΕ πρέπει να παρεμβαίνει λιγότερο ή περισσότερο σε μια σειρά διαφορετικών θεμάτων. Περισσότερες πληροφορίες στο γράφημα.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, θα ήθελε η ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο σε αρκετούς από τους δεκαπέντε τομείς για τους οποίους ερωτήθηκαν.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (82%) και η αντιμετώπιση της ανεργίας (77%), αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην ΕΕ.

Τα τρία μέτρα που πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (42%), ο αγώνας ενάντια στις ρίζες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης (41%) και η ενίσχυση του έλεγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (39%).

Επίσης, 75% των ερωτηθέντων θέλει η ΕΕ να αναλάβει περισσότερη δράση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, 74% στο προσφυγικό, 71% στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ το 67% θέλει να δει περισσότερα από την ΕΕ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη εργάζεται σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι ευρωβουλευτές εργάζονται για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα ποινικοποιεί την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας αλλά και για τη δημιουργία αυστηρότερων κανόνων για την αγορά και την ιδιοκτησία όπλων.

Στον τομέα της φορολογίας, το ΕΚ αναμένεται να υποβάλει προτάσεις για την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών, ενώ έχει δημιουργήσει και ειδική επιτροπή που εξετάζει τις αποκαλύψεις για τα έγγραφα του Παναμά.

Επίσης, στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, που θα σχηματιστεί με βάση τη Frontex και τις αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων αρχές των κρατών μελών.

Τέλος, τρείς στους τέσσερις Ευρωπαίους (74%), πιστεύουν ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των κρατών μελών είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

 Ελλάδα
Στην Ελλάδα οι πολίτες επιθυμούν μεγαλύτερη παρέμβαση από την ΕΕ σε μια σειρά ζητημάτων. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι η τρομοκρατία (83%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (84%), η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (73%), το μεταναστευτικό (84%) αλλά και η προστασία των εξωτερικών συνόρων (78).

Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Κύπρος
Στην Κύπρο μερικά από τα βασικότερα ζητήματα στα οποία οι πολίτες επιθυμούν μεγαλύτερη παρέμβαση από την ΕΕ είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (93%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (94%), το μεταναστευτικό (91%) αλλά και η προώθηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στον κόσμο (88%).

Επίσης, το 73% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Η έρευνα
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 9 και 18 Απριλίου και συμμετείχαν 27.969 άτομα από όλη την Ευρώπη. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού στο σύνολό του.

Video-http://europarltv.europa.eu//en/player.aspx?pid=9254f34c-c351-4715-bf3e-a62f00a9afb9

Η εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο εκπομπές αερίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, χρηματοδότηση της ΕΕ

Εξωτερική όψη λεπτομέρειας του κτιρίου του ΕΚ. Μέρος του καθρεφτίζεται σε υαλοπίνακες διακοσμημένους με την ευρωπαϊκή σημαία   Η εβδομάδα στο ΕΚ
Οι πρώην Eπίτροποι Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας (2010-2014) Γιάνεζ Ποτότσνικ και Αντόνιο Ταγιάνι, συμμετέχουν στην ακρόαση της επιτροπής για τις εκπομπές αερίων των αυτοκινητοβιομηχανιών, που αποτελεί μέρος της ειδικής έρευνας του ΕΚ. Ευρωβουλευτές και βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων συναντιούνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προκλήσεις στην μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ προετοιμάζονται για την ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή για τις μετρήσεις των εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία, συνεχίζει την έρευνά της. Οι ευρωβουλευτές απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στον Γιάνεζ Ποτότσνικ (Επίτροπος Περιβάλλοντος 2010-2014) και στον Αντόνιο Ταγιάνι Επίτροπο Βιομηχανίας και Έρευνας από το 2010-2014 και σημερινό αντιπρόεδρο του ΕΚ.

Η μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ευρωβουλευτές και βουλευτές από όλα τα κράτη μέλη συναντιούνται στο ΕΚ, στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν για την μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη διαχείριση των ιδίων πόρων της ΕΕ Μάριο Μόντι, βρίσκονται ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τη συνάντηση και τη Συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Μάριο Μόντι, την Πέμπτη από τις 14.30 (ώρα Ελλάδος).

Τη Δευτέρα, η επιτροπή του ΕΚ για την Άμυνα και την Ασφάλεια και η αντιπροσωπεία για τις σχέσεις του ΕΚ με το ΝΑΤΟ, συζητούν το αποτέλεσμα τη Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία αλλά και τον τρόπο που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας οι αποφάσεις που λήφθηκαν εκεί.

Επανεγκατάσταση προσφύγων: κοινή ευρωπαϊκή πολιτική;
Την Πέμπτη, ευρωβουλευτές από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών εξετάζουν την πρόταση για τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαικής πολιτικής επανεγκατάστασης των προσφύγων. Επίσης, συζητούν για τις επιχειρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης με τον πρόεδρο της και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος θα συναντήσει την ίδια ημέρα και τον πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.

Άγριες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών στο hot spot της Μόριας

Ανήλικοι από τη Συρία υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν επίθεση από παιδιά από το Αφγανιστάν -Στο νοσοκομείο επτά άτομα

Άγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα στο hot spot της Μόριας, ανάμεσα σε εθνικές ομάδες μεταναστών και προσφύγων.

Ο πολύμηνος εγκλεισμός περίπου 3,5 χιλιάδων ανθρώπων σε υποδομές που «δεν σηκώνουν» περισσότερους από 2000, εκ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, με κακής ποιότητας, όπως καταγγέλλεται, φαγητό και χωρίς οι περισσότεροι να έχουν χρήματα αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για την ανάπτυξη εθνικιστικών διαφορών αλλά και εγκληματικότητας.
 
Όλα ξεκίνησαν, περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα, από τον χώρο κράτησης των ανήλικων προσφύγων.

Όπως καταγγέλλεται, τα παιδιά από τη Συρία δέχθηκαν επίθεση από παιδιά από το Αφγανιστάν που με τη σειρά τους υποστηρίζουν πως εκβιάζονται από άλλες πολυπληθέστερες εθνικές ομάδες όπως οι Ιρακινοί. Κατά τις συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων έσπασαν οι πόρτες του χώρου κράτησης των ανηλίκων και διαλύθηκε ένας οικίσκος - κοντέινερ, τραυματίσθηκαν πολλά παιδιά από τα οποία πέντε διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Περίπου 40 διέφυγαν στα γύρω κτήματα ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης και η Αστυνομία όλη νύχτα προσπαθούσε να τα βρει. Σε λίγη ώρα αναμένεται να γίνει και η καταγραφή, ώστε να φανεί πόσα από αυτά τα παιδιά δεν έχουν επιστρέψει στις εγκαταστάσεις του hot spot.



Μετά τις συγκρούσεις, ανάμεσα σε ανήλικους κρατούμενους, αυτές επεκτάθηκαν και στους άλλους χώρους του hot spot. Οι οικογένειες διέφευγαν με τους άνδρες να αμύνονται στις επιθέσεις άλλων ανδρών. Πολλοί τραυματίσθηκαν και τους παρασχέθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες, ενώ δύο από αυτούς τους τραυματίες διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο.
 




Περίπου στις 4 τα ξημερώματα και έπειτα από επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ, η τάξη αποκαταστάθηκε.

www.protothema.gr

Και η Κομισιόν στη «γραμμή» Ντε Μεζιέρ για την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα


Μέχρι να αναθεωρηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόζει τον υφιστάμενο κανονισμό που προβλέπει επιστροφή μεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της ΕΕ

Με τη θέση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα ταυτίζεται η Κομισιόν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τη Δευτέρα της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσας Μπερτό.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές Ντε Μεζιέρ στην Κυριακάτικη Welt ότι «κάναμε πολλά στη Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου...» η κυρία Μπερτό διευκρίνισε ότι ναι μεν ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο.

«Η ιδέα να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στα στάνταρ της Συνθήκης του Δουβλίνου μέχρι το τέλος του έτους δεν είναι καινούργια, αναμένουμε μια έκθεση προόδου ως το τέλος του μήνα για αυτό το σκοπό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου από τη Γαλλία.

Η Συνθήκη του Δουβλίνου προβλέπει την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την παραμονή τους, στο κράτος μέλος από το οποίο εισήλθαν αρχικά στην ΕΕ. Από το 2011 όμως, τα Κράτη Μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν μη καταγεγραμμένα άτομα στην Ελλάδα, έπειτα από δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαπίστωσε «δομικές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου».

Για το ζήτημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συντάξει μια Σύσταση στην Ελλάδα από τις 10 Φεβρουαρίου 2016, με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει για να ξαναρχίσουν οι μεταφορές από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή όμως, η διαδικασία των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται με ρυθμούς χελώνας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για αυτό το θέμα, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στους Υπουργούς Εσωτερικών όλης της ΕΕ στις 20 Ιουλίου 2016, εκφράζοντας την ανάγκη για αύξηση της πρόοδού στις μετεγκαταστάσεις και για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ενδεικτικός της έλλειψης προόδου είναι ο συνολικός αριθμός μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα προς την ΕΕ. Συνολικά έχουν μεταφερθεί ως τις 2 Σεπτεμβρίου μόλις 3.493 άτομα από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, αρκετά μακριά από την υπόσχεση των εταίρων για συνολική μεταφορά 66.400 ατόμων.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η επαναφορά της Ελλάδας «στην οικογένεια του Δουβλίνου» είναι κάτι που πρέπει να γίνει, καθώς δεν μπορούν οι Θεσμοί να αγνοούν για πάντα την μη τήρηση των κανονισμών. Η πρόταση τροποποίησης της συνθήκης του Δουβλίνου έχει ολοκληρωθεί από την Επιτροπή από τον Μάιο και έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένοντας την έγκριση τους.

Ως τότε όμως, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να πρέπει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί από τον ελληνικό μηχανισμό ασύλου και έχουν καταφέρει να περάσουν στα υπόλοιπα κράτη μέλη, επιβαρύνοντας περεταίρω τις υποδομές καταγραφής και στήριξης των μεταναστευτικών ροών.

www.protothema.gr

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

H εταιρεία Ariston Hellas στην έκθεση "Ελλάδος γεύση"

H εταιρεία Ariston Hellas στην έκθεση "Ελλάδος γεύση" στον εκθεσιακό χώρο του Περιστερίου στο hall Α και στο stand 40



Κολ: Η Ευρώπη δεν είναι η νέα πατρίδα των προσφύγων


Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας επικρίνει εμμέσως την πολιτική της Μέρκελ αναφέροντας ότι «οι εθνικές πολιτικές τύπου μοναχικού καβαλάρη, θα έπρεπε να ανήκουν στο παρελθόν»

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, θεωρεί πως η Ευρώπη δεν μπορεί να "μετατραπεί σε νέα πατρίδα" για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Επικρίνει δε, εμμέσως πλην σαφώς, την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως φαίνεται στον νέο πρόλογο ενός βιβλίου του.

Το κείμενο, που αναδημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή, ανοίγει την ουγγρική έκδοση του βιβλίου του Κολ "Από ενδιαφέρον για την Ευρώπη" (Aus Sorge um Europa). Σε αυτό, ο πρώην καγκελάριος κρίνει πως η λύση στην μεταναστευτική κρίση "δεν βρίσκεται στην Ευρώπη" αλλά στις περιοχές από τις οποίες οι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να μετατραπεί σε νέα πατρίδα για τα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο", γράφει ο Κολ, ο οποίος αναμένεται να υποδεχθεί στο σπίτι του την Τρίτη τον Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και σφοδρό πολέμιο της πολιτικής της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Χωρίς να την κατονομάζει, ο Κολ κατακρίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ταγκεσπίγκελ, την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να προκρίνει την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη Γερμανία το περασμένο καλοκαίρι.

"Οι μονομερείς αποφάσεις, όσο δικαιολογημένες κι αν μπορεί να τις θεωρούν εκείνοι που τις λαμβάνουν, και οι εθνικές πολιτικές τύπου μοναχικού καβαλάρη, θα έπρεπε να ανήκουν στο παρελθόν", υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος, που θεωρείται πατέρας της επανένωσης της Γερμανίας.

Για τον ίδιο, πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες "προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο". Κατά "ένα μεγάλο μέρος τους, έχουν μια πίστη που είναι διαφορετική από την ιουδαιοχριστιανική πίστη, που αποτελεί ένα από τα θεμέλια της κοινωνικής μας τάξης και της κλίμακας αξιών μας", κρίνει ο πρώην καγκελάριος.

Ο Χέλμουτ Κολ, 86 ετών, δεν εμφανίζεται πλέον παρά πολύ σπάνια δημόσια, μετά την πτώση του από μια σκάλα το 2008 και, έναν χρόνο αργότερα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε πολύ αδύναμο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.

protothema.gr

Διεθνές συνέδριο της ΟΚΕ για το προσφυγικό στις 20 Απριλίου

H χώρα μας σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς λόγω θέσης, γνωρίζει πρωτόγνωρη αύξηση ανθρώπινων ροών στο έδαφός της. Οι ανθρωπιστικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του προβλήματος είναι μεγάλες, ενώ έχουν συνέπειες τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), εξασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της έχει ξεκινήσει σχετική πρωτοβουλία διαλόγου και έχει συστήσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αποφάσισε τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου στην Αθήνα, στις 20 Απριλίου, με θέμα:
«Ανθρώπινες Ροές και ο Κόσμος μας:
μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Ζήτημα;»
Σημειώνεται ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, 13.30-15.15 με πρωτοβουλία της Ο.Κ.Ε. σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση και την ΚΕΔΕ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Δημάρχων πόλεων της Γερμανίας που έχουν αναπτύξει καλές πρακτικές στο προσφυγικό με Έλληνες ομολόγους τους που αντιμετωπίζουν καθημερινά πλέον το φαινόμενο. Αντικείμενο της συνάντησης, θα είναι η ανταλλαγή εμπειριών με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων για τη δημιουργία αποτελεσματικών πολιτικών που θα λαμβάνουν υπόψη τις πολύπλευρες πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.
Νωρίτερα, 10.30-12.30, θα υπάρξει συνεδρίαση για το ρόλο, την προσφορά και το συντονισμό των ΜΚΟ που συμμετέχουν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, καθώς και για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας με άλλους φορείς και πρωτοβουλίες. Μπροστά στη νέα πραγματικότητα, πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν να συμβάλλουν.
Δυναμικές πρωτοβουλίες δημιουργήθηκαν, ουσιαστικά γεννήθηκαν μέσα από αυτή την κρίση και αξίζουν όχι μόνο να αναδειχθούν, αλλά και να μας επικοινωνήσουν τα προβλήματα που συνάντησαν και την όλη εμπειρία τους. Τέλος, τα συμπεράσματα και των δύο συνεδριάσεων θα ανακοινωθούν στην Γ΄ ΕΝΟΤΗΤΑ του Διεθνούς Συνεδρίου (διαβάστε πιο κάτω το πρόγραμμα).
Μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που θα τεθούν στην εκδήλωση, προκειμένου να προσεγγισθεί σφαιρικά το ζήτημα και να αντληθούν οι κατάλληλες απαντήσεις, είναι:
 Προσφυγικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε ποιο βαθμό πλήττεται σήμερα η ευρωπαϊκή παράδοση ανθρωπισμού;
 Υπάρχει περιθώριο για μια διαφορετική πολιτική ασύλου και μετανάστευσης στην Ευρώπη και ποιες προκλήσεις αναδύονται κατά τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος ασύλου και την αναθεώρηση του Δουβλίνου; Ποιες οι επιπτώσεις από τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ;
 Ποια είναι τα όρια των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, κανονικών και έκτακτων, που μπορεί ένα εθνικό κράτος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί; Πώς αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο ότι οι παγκόσμιες μαζικές μεταναστευτικές ροές το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μειωθούν για πολλά χρόνια ακόμα;
 Ποια η σχέση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών με το δημογραφικό πρόβλημα και την πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης; Υπάρχει δυνατότητα οργανωμένης ενσωμάτωσης, χωρίς διαλυτικές και αποσυνθετικές διαστάσεις στις τοπικές κοινωνίες; Ποιες οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας;
 Ποια είναι τα προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους και κατά πόσο λειτουργούν οι υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής; Υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών;
 Ποια είναι η σχέση εσωτερικών συνοριακών ελέγχων με την λειτουργία της συνθήκης Σένγκεν, ποιος ο ρόλος της ευρωπαϊκής συνοριακής και ακτοφυλακής Frontex, ποια η σημασία της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ και ποια ζητήματα επιχειρησιακού σχεδιασμού ανακύπτουν;
 Ποια είναι τελικά τα όρια μεταξύ ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και πως επηρεάζουν την ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης; Πόσο εφικτή είναι μια ευρωπαϊκή κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας;
 Ποιος είναι ο ρόλος διεθνών Οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού, τι ρόλο και τι πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; Πως η διεθνής διάσταση είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή και τις εθνικές πολιτικές;
 Το κοινό σχέδιο δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία όπως προβλέπεται από την τελευταία συμφωνία και βασίζεται σ’ ένα συνολικό πρόγραμμα συνεργασίας, πως ακριβώς λειτουργεί και πόσο αποτελεσματικό είναι;
 Η διαχείριση των προσφυγικών ροών ποιες χρηματοδοτικές ανάγκες συνεπάγεται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο; Είναι επαρκείς οι μέχρι σήμερα αποφάσεις; Τι επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν και πως χρηματοδοτούνται; Ποιος ο ρόλος των «κομβικών σημείων» (hotspots), ώστε να εξασφαλίζεται η ταυτοποίηση, η καταχώρηση και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα σε ένα καθεστώς οργανωμένης διαβίωσης και τυπικού καθεστώτος διοικητικής κράτησης;
 Ποια είναι η ελληνική εμπειρία και ποιος ο τρόπος διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης; Ποιος ο ρόλος του σχετικού Συντονιστικού Κυβερνητικού Κέντρου, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΜΚΟ; Μπορεί η χώρα μας να αντιμετωπίσει για αόριστο χρονικό διάστημα σειρά ανθρωπιστικών και λειτουργικών προβλημάτων που σχετίζονται κυρίως με τις συνθήκες διαβίωσης τόσων ανθρώπων, αλλά και με θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας; Ποιες οι επιπτώσεις στην οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις και τον τουρισμό;
Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ:
 ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 16.00 - 16.45
- Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.)
Γιώργος Ντάσης, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής  (Ε.Ο.Κ.Ε.)
Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην Ελλάδα
 ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας
- Δημήτρης Aβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας
- Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας  και Διαχείρισης Κρίσεων
- Νικόλαος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
 Κήρυξη έναρξης εργασιών συνεδρίου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο 
 Β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ:
 ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ  & ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
 16.45 - 17.45
 Συντονίστρια:
 Σία Κοσιώνη, Δημοσιογράφος
- Η Α.Ε. ο Πρέσβης του Βασιλείου της Ολλανδίας, Caspar Veldkamp, Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
- Η Α.Ε. ο Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας, Kerim Uras
- Η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Dr. Peter Schoof
- Η Α.Ε. ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας, Christophe Chantepy
- Η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας, Efisio Luigi Marras
Klaus Roesler, Διευθυντής Επιχειρήσεων FRONTEX
Δανιήλ Εσδράς, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας
Πέτρος Μάστακας, Υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 20’
 Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ:
 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ &  ΕΜΠΕΙΡΙΑ
 18.05 - 18.50
 Συντονιστής:
 Απόστολος Μαγγηριάδης, Δημοσιογράφος
- Δημήτρης Βίτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης
Wolf Plesmann, Αναπληρωτής Εντεταλμένος για Στέγαση και Υποστήριξη Προσφύγων, Γερουσία Ομοσπονδιακού Κρατιδίου του Βερολίνου
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.)
- Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμαςi
- Εκπρόσωπος ΜΚΟii
i. Παρουσίαση συμπερασμάτων από την πρωινή συνάντηση Δημάρχων στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
 ii. Παρουσίαση συμπερασμάτων από την πρωινή συνάντηση των ΜΚΟ
Για πληροφορίες: 210 9249510-12 ή μέσω e-mail στο sec@oke-esc.eu
 Δ΄ΕΝΟΤΗΤΑ:
 ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
 18.50 - 19.35
Συντονιστής:
 Γιώργος Καρανίκας, Αντιπρόεδρος Ο.Κ.Ε.
- Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών
Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.)
Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.)
Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών,  Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)
Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
- Παρεμβάσεις Προέδρων Εθνικών Ο.Κ.Ε.
Ε΄ ΕΝΟΤΗΤΑ:
 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ  ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
 19.35 - 20.15
Συντονιστής: Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος
ΠΑΝΕΛ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Νικηφόρος Διαμαντούρος, πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και Συνήγορος του Πολίτη
Σώτη Τριανταφύλλου, Συγγραφέας
- Εκπρόσωπος EOKE

Mohamed Seghir Babes, Πρόεδρος Ο.Κ.Ε. Αλγερίας
tornosnews.gr

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Διαμαρτυρία των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στον Μάρτιν Σουλτς: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς»

Ο κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Σπυράκη,κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης με επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, διαμαρτύρονται έντονα και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την προβολή ταινίας στους χώρους του Κοινοβουλίου με θέμα τις «μη αναγνωρισμένες μειονότητες» στην Ελλάδα και τίτλο «The Macedonian».
Μία ταινία που αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προκλητικών ενεργειών των Σκοπίων έναντι της Ελλάδος καθώς κάνει λόγο για ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και έρχεται να αμφισβητήσει τη γνήσια και αυταπόδεικτη ελληνικότητα της περιοχής. 
Η ένταξη μίας χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει Σεβασμό των Αρχών και των Αξιών της Ευρώπης. Όχι, ένταση ψευτοπροπαγάνδας.
Τα Σκόπια, δυστυχώς, συνεχίζουν να καλλιεργούν αλυτρωτικές βλέψεις για την Ελληνική Μακεδονία και  επιβουλεύονται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Καπηλεύονται την Ελληνική Ιστορία και οικειοποιούνται Έλληνες Μακεδόνες Βασιλείς τον Φίλιππο και τον Μεγάλο Αλέξανδρο αν και γνωρίζουν ότι εμφανίστηκαν στην περιοχή 9 αιώνες αργότερα.
Και τέλος, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη διαφορά του ονόματος σαν άλλοθι για τη μη ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ για να αποκρύψουν το τεράστιο έλλειμμα Δημοκρατίας που παρουσιάζουν.


Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Μείωση στους δασμούς των γεωργικών προϊόντων στα πλαίσια της TTIP ζητά ο Ν.Ανδρουλάκης

Έχει συζητηθεί το θέμα μείωσης των δασμών των γεωργικών προϊόντων στα πλαίσια της TTIP;

Το θέμα της διατήρησης του υψηλού επιπέδου προστασίας του Καταναλωτή και ασφάλειας τροφίμων, καθώς και το ζήτημα της πλήρους κατάργησης των δασμών σε πολλά αγροτικά προϊόντα έθεσε με Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.



Ο κ. Ανδρουλάκης στην ερώτησή του τονίζει ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της Ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αύξηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων, πιο γνωστή ως ΤΤΙΡ, υπάρχουν οι φόβοι ότι θα ζητηθεί η κατάργηση των δασμών σε όλα τα γεωργικά προϊόντα καθώς και η μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου προστασίας του Καταναλωτή και ασφάλειας τροφίμων που υπάρχει στην Ευρώπη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του, έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάρτιση ενός καταλόγου με ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα για τα οποία θα προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος ή εξαίρεσή τους από την κατάργηση των δασμών. Επίσης έχει σημειώσει την ανάγκη να μην υπάρξει αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των ελληνικών και ευρωπαϊκών προϊόντων.
Με την ερώτηση ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του γνωστοποιήσει αν έχει συζητηθεί το θέμα μείωσης των δασμών σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αν έχει καταρτισθεί ο κατάλογος που προβλέπεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τι προτίθεται να κάνει για να προστατέψει την αγροτική παραγωγή από τον αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω του διαφορετικού κανονιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ο πρωτογενής τομέας, και ιδιαίτερα η αγροτική παράγωγη αποτελεί την προμετωπίδα της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους στυλοβάτες κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αποτυπώνεται και με την αύξηση της εξαγωγικής της δύναμης κατά την περίοδο της ύφεσης, 2008-2015.
Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου P8_TA-PROV(2015)0252 της 8ης Ιουλίου 2015 σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), υπάρχει για ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα η πρόβλεψη μεταβατικών περιόδων ή ακόμα και η εξαίρεσή τους από την εξάλειψη των δασμών.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Έχει συζητηθεί το θέμα μείωσης των δασμών των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και αν ναι ποιες είναι οι εκτιμώμενες επιπτώσεις;
- Έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σύνταξη του καταλόγου που προβλέπεται στο ανωτέρω ψήφισμα;
- Τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προστατέψει τον Ευρωπαϊκό Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Τομέα από υπερβολική πίεση ή αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω του διαφορετικού κανονιστικού πλαισίου, διασφαλίζοντας συγχρόνως την υψηλή ποιότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων και το αυξημένο επίπεδο ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του Καταναλωτή στην Ευρώπη;

Διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΚΟ για τους πρόσφυγες ζητά η Εύα Καϊλή

Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αξιολόγησης των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εν μέσω προσφυγικής κρίσης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δύο επίκαιρες ερωτήσεις της η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.


 
Η συνεισφορά των ΜΚΟ στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική. Εν μέσω του νέου Ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα των 700 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί ως επί το πλείστον σε ΜΚΟ, κρίνεται άκρως απαραίτητη η εξασφάλιση της αποδοτικότητας των κονδυλίων, καθώς και η διαφάνεια της διανομής και διαχείρισης τους.
Η διαδικασία επιλογής των αναδόχων ΜΚΟ, η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, η αξιολόγηση της αποδοτικότητας κάθε ΜΚΟ και του έργου που προσφέρει στους πρόσφυγες, η αρμοδιότητα στη διανομή των ως άνω ποσών (αρμόδιες θα είναι οι κυβερνήσεις ή απευθείας η ΕΕ και σε ποια ποσοστά;) είναι θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να αποφευχθούν στο εξής φαινόμενα καταγγελιών εκ μέρους των προσφύγων περί διασπάθισης των κονδυλίων. Πρώτη προτεραιότητα βεβαίως δεν μπορεί παρά να είναι η διασφάλιση ότι τα χρήματα που δίνονται θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς για τους οποίους δίνονται και μάλιστα κατά τρόπο αποδοτικό.
 
Στην ερώτησή της η Εύα Καϊλή αναφέρεται και στο κακό προηγούμενο που υπάρχει με κρατική χρηματοδότηση ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν δικαστικές περιπέτειες για απάτη και κατασπατάληση, με βάση το οποίο ερωτά την Επιτροπή ποια είναι η διαδικασία έγκρισής τους και ποια αρχή θα αποφασίζει το κομμάτι του έργου που θα αναλαμβάνουν καθώς και τα χρηματικά ποσά που θα τους διατίθενται
Επιπρόσθετα η ευρωβουλευτής ζητά να μάθει αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου της αποδοτικότητας και της διαφάνειας των ΜΚΟ κατά τη διάρκεια παροχής του έργου τους.
 
Οι ερωτήσεις μάλιστα είναι ιδιαίτερα επίκαιρες, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα βρίθουν οι φήμες περί διανομής διαφόρων ποσών από την κυβέρνηση σε φίλιες ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες άγνωστες, κατά την απόλυτη επιλογή της, για πωλήσεις αγαθών χωρίς παραστατικά κ.ά..
 

Ακολουθεί το κείμενο των 2 ερωτήσεων: 
 
1) Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των προβλημάτων διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, που έρχονται στην Ευρώπη, έχει πρόσφατα αποφασιστεί η διάθεση ποσού 700 εκατομμυρίων ευρώ εντός των επόμενων τριών ετών. Τα κονδύλια αυτά θα δοθούν όχι στην ελληνική ή άλλη κυβέρνηση ή κυβερνητικό φορέα αλλά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Επειδή ο ρόλος που καλούνται να επιτελέσουν είναι κομβικός και έχει άμεση σχέση με τις ζωές και την υγεία των προσφύγων αλλά και επειδή το κονδύλιο των 700 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί στις ΜΚΟ είναι μεγάλο, ερωτάται ο Επίτροπος:

α) Με ποια διαδικασία επιλέγονται οι ΜΚΟ και με ποιους όρους και προϋποθέσεις γίνεται η χρηματοδότησή τους;

β) Δεδομένου ότι έχουν εκφραστεί πολλές φορές παράπονα για κακή λειτουργία των ΜΚΟ αλλά και παρουσιαστεί φαινόμενα χρηματοδότησης ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν δικαστικές περιπέτειες για προηγούμενες χρηματοδοτήσεις τους, ποια είναι η διαδικασία ελέγχου και επιτήρησής τους, με την οποία θα εξασφαλιστεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, ότι επιτελούν την αποστολή τους σύμφωνα με το σχέδιο της Ένωσης και ότι η διαχείριση των ποσών που θα λαμβάνουν θα είναι χρηστή;
 
 
2) Ο ρόλος των ΜΚΟ στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι κομβικός. Στην Ελλάδα ήδη έχουν εγκατασταθεί συνεργεία από αρκετές ΜΚΟ από ολόκληρη την Ευρώπη, με σκοπό την προστασία της υγείας και την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί, προσωρινά έστω, στην Ελλάδα. Επειδή η αποστολή των ΜΚΟ είναι σημαντική και έχει άμεση σχέση με την ανθρωπιστική κρίση, πολύ κρίσιμη είναι η εξασφάλιση της αποδοτικότητας των κονδυλίων των 700 εκατομμυρίων ευρώ και η διαφάνεια της διανομής και της διαχείρισής τους.
Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος Επίτροπος:

α) Το θεσμικό πλαίσιο του Μητρώου Διαφάνειας, ως διάδοχο σχήμα του Μητρώου των ΜΚΟ, δίνει δυνατότητες ή επαρκεί για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας των εγγεγραμμένων ΜΚΟ;

β) Υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας των ΜΚΟ, βάσει της οποίας αποφασίζεται ποιες θα αναλάβουν ποια μέρη του τιτάνιου αυτού έργου και πώς αξιοποιούν τα κονδύλια;

γ) Υπάρχει μηχανισμός επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου της αποδοτικότητας και της διαφάνειάς τους κατά τη διάρκεια της παροχής του έργου τους;

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Μάρτιν Σούλτς στην Κύπρο:Θαρραλέοι άνδρες και γυναίκες γκρέμισαν το Τείχος του Βερολίνου

«Εικοσιπέντε χρόνια πριν, τα μάτια όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στο Βερολίνο. Όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας ενός συγκλονιστικού γεγονότος: θαρραλέοι άνδρες και γυναίκες γκρέμισαν το Τείχος του Βερολίνου, ένα Τείχος που συμβόλιζε την αυθαίρετη διαίρεση Γερμανίας και Ευρώπης, φρουρούμενη από στρατιώτες, θωρακισμένη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και παγιωμένη με αυτό το ίδιο το Τείχος, ένα Τείχος του φόβου· ένα Τείχος που είχε χωρίσει με τόσο βάναυσο τρόπο οικογένειες, μια χώρα, μια ολόκληρη ήπειρο. Μια ειρηνική επανάσταση ήρθε να βάλει τέλος σε αυτήν την οδυνηρή διαίρεση. Χωρίς να βγει στους δρόμους ούτε ένα τανκ. Χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός. Χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. Μια μαγική στιγμή...διαιρεμένες κοινότητες ενώθηκαν και πάλι, μέλη χωρισμένων οικογενειών έπεσαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.»

Απόσπασμα από την ομιλία που εξεφώνησε ενώπιον της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα ο Μαρτιν Σούλτς Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου




Φώτο: Ο πρόεδρος του #ΕΚ Μάρτιν Σουλτς σε επίσκεψη στο οδόφραγμα Λήδρας 29/3/16
© European Parliament Office in Cyprus

«Πολεμήστε τους Δυτικούς»: To SMS που έλαβαν οι νέοι στo Μολενμπέκ των Βρυξελλών



Τα μηνύματα εστάλησαν την Κυριακή από έναν προπληρωμένο λογαριασμό ο οποίος δεν μπορούσε να εντοπιστεί

Ενώ οι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ευρώπη για τον εντοπισμό των τρομοκρατών που σκόρπισαν τον θάνατο στις Βρυξέλλες, στο Μολενμπέκ, τη συνοικία του Βελγίου που αποδείχθηκε θύλακας μαχητών τρομοκρατικών οργανώσεων, οι νέοι έλαβαν το Σαββατοκύριακο μια σειρά από ανησυχητικά SMS.

«Πολεμήστε τους Δυτικούς», «κάντε τη σωστή επιλογή». Αυτά αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, στα μηνύματα που οι νέοι της συνοικίας των βομβιστών των Βρυξελλών έλαβαν και τα οποία οι αρχές πιστεύουν ότι προέρχονται από μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Τα μηνύματα ήταν γραμμένα στα γαλλικά και ένα από αυτά ανέφερε, σύμφωνα με τον Guardian: «αδερφέ μου, γιατί να μην πολεμήσεις τους Δυτικούς; Κάνε τη σωστή επιλογή στη ζωή σου».

Τα μηνύματα εστάλησαν την Κυριακή από έναν προπληρωμένο λογαριασμό ο οποίος δεν μπορούσε να εντοπιστεί, ενώ δεν υπήρχε η δυνατότητα να απαντήσει κανείς στα μηνύματα.
 
Τα SMS του τρόμου ήρθαν λίγες μόλις ημέρες αφότου είδε το «φως» της δημοσιότητας ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονταν η νεολαία των Βρυξελλών να «γιορτάζει» το μακελειό που έγινε στην «καρδιά» της πόλης.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς ο αποστολέας βρήκε τους τηλεφωνικούς αριθμούς όλων αυτών των νέων, αλλά σύμφωνα με τις αρχές, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους βρήκαν και πήραν όλες τις επαφές από τα τηλέφωνα των νεαρών που κατάφεραν να προσηλυτίσουν.
 
«Είναι σαν να έχουμε έναν έμπορο ναρκωτικών έξω από την πόρτα ενός σχολείου». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο Μολενμπέκ με τους τζιχαντιστές ο Τζαμάλ Ικαζμπάν, βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος.

protothema.gr

Ο άνθρωπος Νίκος Παπάζογλου


Ο Νϊκος Παπάζογλου είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γλυφάδας και υποψήφιος εκ νέου στις εκλογές της 3ης Απριλίου για τη νέα προεδρία.
Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΦΑΡΜΕΞ Α.Ε. και μέλος των επιχειρήσεων Παπάζογλου,ο οποίος απασχολεί 300 εργαζόμενους.
Ενεργό μέλος του Ελληνοαμερικανικού,του Γερμανικού και του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Εμπορικού Επιμελητηρίου και ενεργό μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Ε.Π.Ε.

Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία της Γλυφάδας,με ενεργή συμμετοχή στα κοινά και ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του 8ου Γυμνασ΄΄ιου Γλυφ'αδας,με δικές του δαπάνες,προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο σχολείο,προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εκπαίδευσης και υγιεινής διαβίωσης των μαθητών.

Δείγματα της προσφοράς του
• Η δεντροφύτευση και ο φωτισμός της οδού Παλμύρας χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Νίκο Παπάζογλου το 1989.

• Με δικές του ενέργειες τοποθετήθηκε φωτεινός σηματοδότης στη διασταύρωση των οδών Σάκη Καράγιωργα και Κύπρου.

• Την τετραετία 2007-2010 ως πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του 8ου Γυμνασίου Γλυφάδας, χρηματοδότησε την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου με τις ακόλουθες προσφορές:

- Video Projector, τηλεοράσεις, ψυγείο, air conditions, σαλόνι υποδοχής, γραφεία, φοριαμούς, ηλεκτρονικό υπολογιστή, σχολικούς πίνακες, πλήρες φαρμακείο το οποίο εφοδιάζεται ανελλιπώς.

- Τα συστήματα απολύμανσης χεριών για μαθητές και καθηγητές είναι δική του προσφορά, ενώ παρέχει ανελλιπώς τα αναλώσιμα που απαιτούνται.
- Ενίσχυσε κατ' επανάληψη τους οικονομικά αδύνατους μαθητές, προκειμένου να συμμετάσχουν στις σχολικές εκδρομές εσωτερικού και εξωτερικού.

- Χρηματοδότησε επί τρεις μήνες ιδιωτικό σχολικό λεωφορείο για τη μετακίνηση των μαθητών από την Άνω Γλυφάδα στο σχολείο τους.

- Πρόσφερε το απαιτούμενο αθλητικό υλικό για τα αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ.

• Επίσης λίαν προσφάτως πρόσφερε στο 1ο Γυμνάσιο- Λύκειο Γλυφαδας,

- 1 ηλεκτρονικό υπολογιστή, 1 Video Projector, μετακινούμενα φαρμακεία πλήρως εξοπλισμένα με ιατροφαρμακευτικό υλικό.
• Στο 6ο ΓΕΛ προσέφερε αθλητικό εξοπλισμό για τις ανάγκες του ποδοσφαιρικού τμήματος των αρρένων.


Ευαισθητοποιημένος και έτοιμος πάντα να ανταποκριθεί σε μικρά και μεγάλα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας,καταγράφει στο ενεργητικό του παρεμβάσεις που έλυσαν τα προβλήματα,διευκόλυναν την καθημερινότητα της μαθητικής κοινότητας της πόλης και βοήθησαν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Αγαπητός σε όλο τον κόσμο της Γλυφάδας,είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας,συνεισφέροντας ενεργά με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Νίκος Παπάζογλου-Η αξία να είσαι Πρόεδρος Όλων

Ότι και να πει κάποιος για τον Πρόεδρο της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Γλυφάδας και Δημοτικό σύμβουλο κ. ΝίκοΠαπάζογλου, σίγουρα δεν θα μπορέσει να αποτυπώσει πλήρως όλες τις πτυχές της ευαισθησίας του, της ικανότητάς του, της προσφοράς του, αλλά κυρίως την αλληλεγγύη του προς τον συνάνθρωπό του.
Σίγουρα κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του θα ξεχαστούν να γραφτούν, όχι γιατί δεν τα γνωρίζουμε, αλλά πάντα κάτι θα μας διαφεύγει από τον Άνθρωπο Νίκο Παπάζογλου.

Προ ημερών τον συναντήσαμε στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιττας της Τ.Ο. και για άλλη μια φορά εκτιμήσαμε οτι οι αρκετές εκατοντάδες φίλοι που παρέστησαν, ήρθαν για να του σφίξουν το χέρι και να τον συγχαρούν. Δεν είναι λίγο, ένας άνθρωπος να παίρνει τις τύχες ενός κόμματος με πολλές πληγές και να το ξαναφέρνει πάλι πρώτο στις προτιμήσεις των συμπολιτών του. Είναι, σαν να λέμε και χωρίς καμμία υπερβολή, οτι πήρε μία ποδοσφαιρική ομάδα Γ' τοπικού πρωταθλήματος και σε τρία χρόνια αυτή η χιλιοταλαιπωρημένη ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό στο Πρωτάθλημα Ευρώπης!!!
Ο Νίκος Παπάζογλου, ίσως είναι ο μοναδικός Δημοτικός σύμβουλος που χάνει με την ενασχόλησή του με τα κοινά, εν αντιθέσει με κάτι άλλα μπουμπούκια που είναι ακριβώς το αντίθετο με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων συμβούλων.
Πρόθεσή μας δεν είναι σήμερα να απαριθμήσουμε το τι έκανε ή δεν έκανε ο Νίκος Παπάζογλου. Απλά, ως είδηση σας παρουσιάζουμε το βίντεο του χαιρετισμού που έκανε στην εκδήλωση του κόμματος.
Σας υπενθυμίζουμε οτι στις 3 Απριλίου θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του Προεδρείου της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας στη Γλυφάδα. Επίσημα μόνο την υποψηφιότητα του κ. Παπάζογλου γνωρίζουμε. Μέχρι την Τρίτη το βράδυ που λήγει η ημερομηνία, θα γνωρίζουμε ποιοί ακόμα θα θέσουν υποψηφιότητα.
Παρακολουθείστε τον Νίκο Παπάζογλου στο βίντεο που ακολουθεί στον χαιρετισμό που απήυθυνε.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

GUY VERHOFSTADT:Europe needs to unite to fight terrorism

After the terrorist attacks in Madrid, London, Brussels, Paris and now Brussels, it is crystal clear we are facing a European problem.
That is why our Member States should go beyond 'better coordination' of our security services. In the recent past, we have seen more than enough non-committal declarations.
While I welcome all efforts to improve the cooperation and interoperability of national security databases, this is obviously not enough.
We need a mandatory exchange of operational intelligence between all 28 national security agencies. This should be the first step towards the creation of a real European intelligence capacity,which is able to gather intelligence and set up EU wide operations.
If terrorists know no borders, why should our security services be limited by them?


To refute the idea of a European intelligence agency on the grounds of national sovereignty is as absurd as it is dangerous. Security has to prevail over sovereignty.
Last time, the European Council delivered real progress was after the attacks of 9/11 when a European arrest warrant was agreed.
It is exactly this European arrest warrant that will deliver a fast and smooth extradition of Salah Abdeslam from Belgium to France. We should continue on this path of real European solutions and create a single European anti-terrorism capacity.
We are also failing to deal with radicalization effectively. A common European strategy is needed.

Η Europol προειδοποιεί για δίκτυο 5.000 τρομοκρατών στην Ευρώπη


Για εκτεταμένο δίκτυο 5.000 τρομοκρατών στην Ευρώπη προειδοποιεί ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουεϊνράιτ στον απόηχο των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Αστυνομία ανησυχεί για μια κοινότητα 5.000 υπόπτων που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην Ευρώπη, και ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ για να αποκτήσουν μάχιμη εμπειρία.
Κάποιοι από αυτούς, όχι όλοι, επέστρεψαν στην Ευρώπη, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο BBC o Ρομπ Γουεϊνράιτ.
«Είμαστε ανήσυχοι για την έκταση με την οποία αποκαλύπτουμε ένα πιο διευρυμένο δίκτυο απ’ ότι είχαμε υποθέσει στην αρχή» πρόσθεσε.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μία πιο επικίνδυνη, πιο επιτακτική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος… Δεν απειλεί μόνο τη Γαλλία και το Βέλγιο αλλά έναν αριθμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών ταυτόχρονα Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει την τελευταία δεκαετία».
Ο επικεφαλής της Europol τόνισε ακόμη πως η διαδεδομένη χρήση του διαδικτύου για την στρατολόγηση μελών του Ισλαμικού Κράτους συνιστά μια «άνευ προηγουμένου απειλή».
Ο επικεφαλής της Europol δήλωσε πως «η φύση της απειλής, το γεγονός πως είναι διάσπαρτη σε μια κοινότητα 5.000 μελών, σημαίνει πως είναι αδύνατον να μειωθεί η απειλή στο μηδέν. Οπότε, επιβάλλεται να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας».
Ο Γουέινραιτ θα μετάσχει το απόγευμα στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για έναν τουλάχιστον εικοσαετή, μακρόσυρτο, βίαιο αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», ανέφερε στο μεταξύ ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και σύμβουλος σε θέματα της πολιτικής ασφάλειας του αυστριακού υπουργείου Άμυνας, Νικόλας Στόκχαμερ.
Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνέστησε την ανακοπή των χρηματοδοτικών ροών προς τρομοκρατικά κυκλώματα καθώς την στοχευμένη παρακολούθηση υπόπτων. Έκανε επίσης λόγο για σύνδεση των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες, επισημαίνοντας την «πολλαπλή αποτυχία», όπως είπε, των αρχών ασφαλείας στο Βέλγιο.
Πηγή:Skai.gr