Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Έρευνα: Ποιές οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων για την ΕΕ;

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την ΕΕ, λένε οι Ευρωπαίοι πολίτες σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ενώ η αντιμετώπιση της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και το μεταναστευτικό αποτελούν μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν η ΕΕ πρέπει να παρεμβαίνει λιγότερο ή περισσότερο σε μια σειρά διαφορετικών θεμάτων. Περισσότερες πληροφορίες στο γράφημα.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, θα ήθελε η ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο σε αρκετούς από τους δεκαπέντε τομείς για τους οποίους ερωτήθηκαν.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (82%) και η αντιμετώπιση της ανεργίας (77%), αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην ΕΕ.

Τα τρία μέτρα που πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (42%), ο αγώνας ενάντια στις ρίζες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης (41%) και η ενίσχυση του έλεγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (39%).

Επίσης, 75% των ερωτηθέντων θέλει η ΕΕ να αναλάβει περισσότερη δράση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, 74% στο προσφυγικό, 71% στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ το 67% θέλει να δει περισσότερα από την ΕΕ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη εργάζεται σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι ευρωβουλευτές εργάζονται για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα ποινικοποιεί την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας αλλά και για τη δημιουργία αυστηρότερων κανόνων για την αγορά και την ιδιοκτησία όπλων.

Στον τομέα της φορολογίας, το ΕΚ αναμένεται να υποβάλει προτάσεις για την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών, ενώ έχει δημιουργήσει και ειδική επιτροπή που εξετάζει τις αποκαλύψεις για τα έγγραφα του Παναμά.

Επίσης, στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, που θα σχηματιστεί με βάση τη Frontex και τις αρμόδιες για τη διαχείριση των συνόρων αρχές των κρατών μελών.

Τέλος, τρείς στους τέσσερις Ευρωπαίους (74%), πιστεύουν ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των κρατών μελών είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

 Ελλάδα
Στην Ελλάδα οι πολίτες επιθυμούν μεγαλύτερη παρέμβαση από την ΕΕ σε μια σειρά ζητημάτων. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι η τρομοκρατία (83%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (84%), η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (73%), το μεταναστευτικό (84%) αλλά και η προστασία των εξωτερικών συνόρων (78).

Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Κύπρος
Στην Κύπρο μερικά από τα βασικότερα ζητήματα στα οποία οι πολίτες επιθυμούν μεγαλύτερη παρέμβαση από την ΕΕ είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (93%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (94%), το μεταναστευτικό (91%) αλλά και η προώθηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στον κόσμο (88%).

Επίσης, το 73% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Η έρευνα
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 9 και 18 Απριλίου και συμμετείχαν 27.969 άτομα από όλη την Ευρώπη. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού στο σύνολό του.

Video-http://europarltv.europa.eu//en/player.aspx?pid=9254f34c-c351-4715-bf3e-a62f00a9afb9

Η εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο εκπομπές αερίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, χρηματοδότηση της ΕΕ

Εξωτερική όψη λεπτομέρειας του κτιρίου του ΕΚ. Μέρος του καθρεφτίζεται σε υαλοπίνακες διακοσμημένους με την ευρωπαϊκή σημαία   Η εβδομάδα στο ΕΚ
Οι πρώην Eπίτροποι Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας (2010-2014) Γιάνεζ Ποτότσνικ και Αντόνιο Ταγιάνι, συμμετέχουν στην ακρόαση της επιτροπής για τις εκπομπές αερίων των αυτοκινητοβιομηχανιών, που αποτελεί μέρος της ειδικής έρευνας του ΕΚ. Ευρωβουλευτές και βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων συναντιούνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προκλήσεις στην μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ, ενώ οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ προετοιμάζονται για την ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή για τις μετρήσεις των εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία, συνεχίζει την έρευνά της. Οι ευρωβουλευτές απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στον Γιάνεζ Ποτότσνικ (Επίτροπος Περιβάλλοντος 2010-2014) και στον Αντόνιο Ταγιάνι Επίτροπο Βιομηχανίας και Έρευνας από το 2010-2014 και σημερινό αντιπρόεδρο του ΕΚ.

Η μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ευρωβουλευτές και βουλευτές από όλα τα κράτη μέλη συναντιούνται στο ΕΚ, στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν για την μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη διαχείριση των ιδίων πόρων της ΕΕ Μάριο Μόντι, βρίσκονται ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τη συνάντηση και τη Συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Μάριο Μόντι, την Πέμπτη από τις 14.30 (ώρα Ελλάδος).

Τη Δευτέρα, η επιτροπή του ΕΚ για την Άμυνα και την Ασφάλεια και η αντιπροσωπεία για τις σχέσεις του ΕΚ με το ΝΑΤΟ, συζητούν το αποτέλεσμα τη Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία αλλά και τον τρόπο που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας οι αποφάσεις που λήφθηκαν εκεί.

Επανεγκατάσταση προσφύγων: κοινή ευρωπαϊκή πολιτική;
Την Πέμπτη, ευρωβουλευτές από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών εξετάζουν την πρόταση για τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαικής πολιτικής επανεγκατάστασης των προσφύγων. Επίσης, συζητούν για τις επιχειρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης με τον πρόεδρο της και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος θα συναντήσει την ίδια ημέρα και τον πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.

Άγριες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών στο hot spot της Μόριας

Ανήλικοι από τη Συρία υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν επίθεση από παιδιά από το Αφγανιστάν -Στο νοσοκομείο επτά άτομα

Άγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα στο hot spot της Μόριας, ανάμεσα σε εθνικές ομάδες μεταναστών και προσφύγων.

Ο πολύμηνος εγκλεισμός περίπου 3,5 χιλιάδων ανθρώπων σε υποδομές που «δεν σηκώνουν» περισσότερους από 2000, εκ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, με κακής ποιότητας, όπως καταγγέλλεται, φαγητό και χωρίς οι περισσότεροι να έχουν χρήματα αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για την ανάπτυξη εθνικιστικών διαφορών αλλά και εγκληματικότητας.
 
Όλα ξεκίνησαν, περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα, από τον χώρο κράτησης των ανήλικων προσφύγων.

Όπως καταγγέλλεται, τα παιδιά από τη Συρία δέχθηκαν επίθεση από παιδιά από το Αφγανιστάν που με τη σειρά τους υποστηρίζουν πως εκβιάζονται από άλλες πολυπληθέστερες εθνικές ομάδες όπως οι Ιρακινοί. Κατά τις συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων έσπασαν οι πόρτες του χώρου κράτησης των ανηλίκων και διαλύθηκε ένας οικίσκος - κοντέινερ, τραυματίσθηκαν πολλά παιδιά από τα οποία πέντε διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Περίπου 40 διέφυγαν στα γύρω κτήματα ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης και η Αστυνομία όλη νύχτα προσπαθούσε να τα βρει. Σε λίγη ώρα αναμένεται να γίνει και η καταγραφή, ώστε να φανεί πόσα από αυτά τα παιδιά δεν έχουν επιστρέψει στις εγκαταστάσεις του hot spot.



Μετά τις συγκρούσεις, ανάμεσα σε ανήλικους κρατούμενους, αυτές επεκτάθηκαν και στους άλλους χώρους του hot spot. Οι οικογένειες διέφευγαν με τους άνδρες να αμύνονται στις επιθέσεις άλλων ανδρών. Πολλοί τραυματίσθηκαν και τους παρασχέθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες, ενώ δύο από αυτούς τους τραυματίες διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο.
 




Περίπου στις 4 τα ξημερώματα και έπειτα από επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ, η τάξη αποκαταστάθηκε.

www.protothema.gr

Και η Κομισιόν στη «γραμμή» Ντε Μεζιέρ για την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα


Μέχρι να αναθεωρηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόζει τον υφιστάμενο κανονισμό που προβλέπει επιστροφή μεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της ΕΕ

Με τη θέση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα ταυτίζεται η Κομισιόν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τη Δευτέρα της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσας Μπερτό.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές Ντε Μεζιέρ στην Κυριακάτικη Welt ότι «κάναμε πολλά στη Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου...» η κυρία Μπερτό διευκρίνισε ότι ναι μεν ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο.

«Η ιδέα να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στα στάνταρ της Συνθήκης του Δουβλίνου μέχρι το τέλος του έτους δεν είναι καινούργια, αναμένουμε μια έκθεση προόδου ως το τέλος του μήνα για αυτό το σκοπό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου από τη Γαλλία.

Η Συνθήκη του Δουβλίνου προβλέπει την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την παραμονή τους, στο κράτος μέλος από το οποίο εισήλθαν αρχικά στην ΕΕ. Από το 2011 όμως, τα Κράτη Μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν μη καταγεγραμμένα άτομα στην Ελλάδα, έπειτα από δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαπίστωσε «δομικές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου».

Για το ζήτημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συντάξει μια Σύσταση στην Ελλάδα από τις 10 Φεβρουαρίου 2016, με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει για να ξαναρχίσουν οι μεταφορές από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή όμως, η διαδικασία των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται με ρυθμούς χελώνας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για αυτό το θέμα, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στους Υπουργούς Εσωτερικών όλης της ΕΕ στις 20 Ιουλίου 2016, εκφράζοντας την ανάγκη για αύξηση της πρόοδού στις μετεγκαταστάσεις και για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ενδεικτικός της έλλειψης προόδου είναι ο συνολικός αριθμός μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα προς την ΕΕ. Συνολικά έχουν μεταφερθεί ως τις 2 Σεπτεμβρίου μόλις 3.493 άτομα από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, αρκετά μακριά από την υπόσχεση των εταίρων για συνολική μεταφορά 66.400 ατόμων.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η επαναφορά της Ελλάδας «στην οικογένεια του Δουβλίνου» είναι κάτι που πρέπει να γίνει, καθώς δεν μπορούν οι Θεσμοί να αγνοούν για πάντα την μη τήρηση των κανονισμών. Η πρόταση τροποποίησης της συνθήκης του Δουβλίνου έχει ολοκληρωθεί από την Επιτροπή από τον Μάιο και έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένοντας την έγκριση τους.

Ως τότε όμως, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να πρέπει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί από τον ελληνικό μηχανισμό ασύλου και έχουν καταφέρει να περάσουν στα υπόλοιπα κράτη μέλη, επιβαρύνοντας περεταίρω τις υποδομές καταγραφής και στήριξης των μεταναστευτικών ροών.

www.protothema.gr