Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Μ.Σπυράκη-Προτάσεις για την απλοποίηση απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Πέντε προτάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άμεση διευκόλυνση της πρόσβασης των MικροMεσαίων Eπιχειρήσεων, της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και των ΑΕΙ, στα κοινοτικά κονδύλια, παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, ενώπιων της αρμόδιας Επίτροπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνας Κρέτσου.
Ειδικότερα η Μαρία Σπυράκη πρότεινε:
Α. Σύγκλιση των διαδικασιών στην πολιτική συνοχής σε όλα τα κράτη-μέλη.
Β. Αποφυγή των πολλαπλών ελέγχων με ταυτόχρονη παραδειγματική αντιμετώπιση της απάτης
Γ. Άμεση εφαρμογή του e- cohesion
Δ. Σύσταση μητρώου δικαιούχων των κοινοτικών κονδυλίων
Ε. Σύσταση μητρώου αναδόχων των κοινοτικών έργων.
Όλη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Κυρία Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε Κρέτσου,
Προτείνω πέντε απλές σκέψεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απορροφητικότητας ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε τη γραφειοκρατία.
Κατ’ αρχήν να προχωρήσει γρήγορα η σύγκλιση των διαδικασιών σε όλη την πολιτική συνοχής προκειμένου να έχουμε ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης και να μην προκαλείται έτσι σύγχυση ούτε στους δικαιούχους ούτε στις διαχειριστικές αρχές.
Μετά, να αποφεύγονται οι πολλαπλοί έλεγχοι οι οποίοι έχουν και αμφίβολα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της απάτης και παράλληλα όμως και ταυτόχρονα, να έχουμε άμεση και παραδειγματική αντιμετώπιση της μεθοδευμένης απάτης. Να έχουμε μηδενική ανοχή στη διαφθορά, να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για την πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή του e-cohesion που θα συμβάλει και στην μείωση του διαχειριστικού βάρους αλλά θα επιτρέπει και την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δικαιούχων και διαχειριστικών αρχών.
Τέλος, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε άμεσα στη σύσταση μητρώου δικαιούχων και μακροπρόθεσμα ακόμη και μητρώου αναδόχων προκειμένου να μειώσουμε τη γραφειοκρατία της υποβολής των προγραμμάτων στην Ε.Ε. και της παρακολούθησης των χρηματοδοτούμενων έργων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε την απορρόφηση αλλά κυρίως θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε την επίτευξη του στόχου. Που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη και τις δουλειές.»