Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνουν την Πέμπτη Τσίπρας - Σουλτς

Σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την προσφυγική κρίση

«Πρόσωπο με πρόσωπο» με τις τραγικές εικόνες στη Λέσβο αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.


Η Αθήνα έχει πρωτοστατήσει στη διαδικασία ενεργοποίησης των θεσμών στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα, και επομένως η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς δημιουργεί προσδοκίες ώστε να κινηθεί ένας ικανός πολιτικός μοχλός για την ενεργοποίηση εκείνων των δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υποστηρίζουν μια ανθρωπιστική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα.
Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για το προσφυγικό. Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, εκτός από την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς, προγραμματίζεται σειρά συσκέψεων με τους φορείς που έχουν άμεση σχέση με τις προσφυγικές ροές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για την καλύτερη οργάνωση των χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν λόγω του όγκου των προσφυγικών ροών. Στο επίκεντρο των κινήσεων που θα εκδηλωθούν είναι και η προσπάθεια για μια αποτελεσματικότερη επιστράτευση κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ θα υπάρξουν και εθελοντικές δράσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίηση της κοινής γνώμης, που τις τελευταίες ημέρες παρακολουθεί τη μακάβρια λίστα των νεκρών προσφύγων στα νερά του Αιγαίου να μακραίνει.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει, στις επαφές που θα έχει, τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας πρώτης γραμμής για την υπεράσπιση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν όσα ανέφερε στη Βουλή για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας. «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε -και αυτό κάνουμε- μια στάση ενεργητική και παρεμβατική, ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος προειδοποίησε πως το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει όταν κάποιες χώρες υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα για να μην περάσουν από τα σύνορά τους οι πρόσφυγες.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τον ρόλο που επιδιώκει η Ελλάδα λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τις θέσεις της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ίδια στιγμή καθίσταται, από μέρος της κρίσης, μέρος της προσπάθειας για μια πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση και λύση του προσφυγικού προβλήματος. «Αυτή είναι μία πολιτική που μπορεί να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας, να την κάνει χρήσιμη και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της δυναμική. Διότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας: όχι ρόλος επαίτη και φτωχού συγγενή που απλώς ζητά πρόσθετα κονδύλια. Αλλά ρόλος ενεργητικός, ρόλος ισότιμου εταίρου και πρωταγωνιστή, όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης των πολλαπλών κρίσεων, στις οποίες τυγχάνει -και λόγω γεωγραφικής θέσης- να βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα..», ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Από τη Δευτέρα, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ξεκινά κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Κινητικότητα και πρωτοβουλίες αναμένεται να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα και στο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η κυβέρνηση έχει εξ αρχής δηλώσει τη θέση της που συνοψίζεται στο ότι η αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αποτελεί τη βασική πύλη εξόδου των προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο, μπορεί να συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού. Αυτό μπορεί κυρίως να γίνει με την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων από το τουρκικό έδαφος. Ωστόσο, η ειλικρινής αυτή και ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, συνοδεύεται με την επισήμανση ότι κάθε βήμα συνεννόησης με τη γειτονική χώρα πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο ρόλος που διεκδικεί η Ελλάδα είναι να μην παρακολουθεί απλώς τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, αλλά να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις και να παίξει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στα δύο μέρη. Όπως δε αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «προς την κατεύθυνση αυτή, θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες».
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η Αυγή", την Τετάρτη το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θα παρακολουθήσουν την αναχώρηση προσφύγων για το Λουξεμβούργο. Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και οργανώσεις οι οποίες καθημερινώς βρίσκονται στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών θα επισκεφθούν το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου. Την Πέμπτη οι Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν τη Μυτιλήνη και την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα συγκαλέσει σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή συναρμόδιων φορέων.
matrix24.gr