Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Μ.Σπυράκη:Επιπλέον κονδύλια για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων ζητάει η Μαρία Σπυράκη

«Επιπλέον κονδύλια για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων ζητάει η Μαρία Σπυράκη από τη Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ στη Μπρατισλάβα»



«Επιπλέον κονδύλια για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων ζητάει η Μαρία Σπυράκη από τη Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ στη Μπρατισλάβα»
Αλληλεγγύη στην πράξη με νέα ανώτατα όρια στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στους τομείς της Ασφάλειας και της Ιθαγένειας, ώστε να περιφρουρηθούν επαρκώς τα ευρωπαϊκά σύνορα, ζητά με παρέμβαση της στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνεδριάζει στη Μπρατισλάβα, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Στη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ, που διαρκεί έως την Παρασκευή, συζητείται η ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 (μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ), υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Η Μαρία Σπυράκη συμμετέχει στη συνεδρίαση με την ιδιότητά της ως ειδική εισηγήτρια του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στον τομέα της Περιφερειακής Ανάπτυξης για το 2016.
Στη συνεδρίαση, όπου θα συζητηθούν και οι πολιτικές προτεραιότητες του ΕΛΚ σχετικά με το «Μέλλον της Κοινωνικής Ευρώπης», συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η Επίτροπος Απασχόλησης, Μαριάν Τίσεν.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Προεδρείου του Ε.Λ.Κ. η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:
«Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, οι νέες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση και συνεπώς την αναθεώρηση στην κατανομή του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Το άρθρο 80 της Συνθήκης για την Ε.Ε. ορίζει ότι η εφαρμογή των πολιτικών σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα, το άσυλο και τη μετανάστευση, διέπονται από την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού αντίκτυπου ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τα ανώτατα όρια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στον τομέα της Ασφάλειας και ιθαγένειας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπιστεί, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία από την πλευρά της Κομισιόν, η ενδεχόμενη αναθεώρηση επιχειρησιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης, όπως είναι η Ελλάδα.
Είναι αδύνατο να έχει κανείς την απαίτηση η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της την προσφυγική κρίση. Χρειάζεται αλληλεγγύη στην πράξη. Και η αλληλεγγύη δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί εάν δεν αυξηθούν άμεσα τα κονδύλια, που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της κρίσης».

S&Ds secure strong protections for journalists, whistle blowers and workers in trade secrets deal



S&D members today backed legislation on trade secrets in the legal affairs committee of the European Parliament, after having secured strong protections so that it puts the general interest ahead of narrow business interests, along with strong protections for freedom of expression, whistle blowers and workers. The report balances the concerns of European businesses over leaking of trade secrets with the right of workers and journalists to expose corruption and malpractice.
Evelyn Regner, the S&D spokesperson for legal affairs said:
"People who expose illegal activity, government or employer misconduct should be celebrated not prosecuted. They play an important role in ensuring that powerful companies and governments are held to account. This was the case in the recent Luxleaks scandal, where investigative journalism and employees highlighting unethical behaviour helped expose years of corruption and shady dealings between government and business."
 "In the agreed text employees giving information to union or work representatives are explicitly exempted from the provision, and several other elements protect the rights of worker representatives. We also ensured that the experience and skills workers have gained in the course of employment are exempted from the application of this law. This helps ensure that this will not restrict employees wanting to move between jobs and companies."
Sergio Cofferati, the S&D co-ordinator for the report said:
"When we first saw this proposed directive we had concerns that it would damage the ability of journalists and employees to expose wrongdoings. The initial proposal was also focused solely on the protection of companies and had no provisions to guarantee the rights of workers. However, after a period of hard negotiations we have reached an agreement that allays those fears."
 "We have secured strong exceptions for whistle-blowers and journalists seeking to expose corruption or malpractice, and managed to bring public interest above the interest of industry. Although we are still unsatisfied that the definition of trade secrets remains too broad, a crucial point for us was to ensure strong guarantees that this directive will not be used as a covert attack on worker's rights."

Γκάλοπ-ντροπή στους FT για το ελληνικό χρέος και τους πρόσφυγες

«Θα πρέπει να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας με αντάλλαγμα τη φιλοξενία των προσφύγων της Ευρώπης;», είναι η ερώτηση του προκλητικού γκάλοπ των FT.



Ένα προκλητικό διαδικτυακό «γκάλοπ» για το αν θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος με αντάλλαγμα τους πρόσφυγες πραγματοποιεί η βρετανική εφημερίδα Financial Times, τη στιγμή που την Τετάρτη οι ευρωπαίοι έστειλαν «τελεσίγραφο» τριών μηνών προς την Αθήνα να διορθώσεις τις ελλείψεις και τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Θα πρέπει να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας με αντάλλαγμα τη φιλοξενία των προσφύγων της Ευρώπης;», είναι ερώτηση του διαδικτυακού γκάλοπ των FT. Μέχρι στιγμής, το 55% όσων απάντησαν στην ερώτηση τόσο υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου, ενώ το 45% κατά.
thetoc.gr

Αλήθειες και ψέματα για τη Ζώνη Σένγκεν

 
Ευρωβουλευτής ΝΔ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε στην Ευρώπη μία κατάσταση αληθινής παραφροσύνης γύρω από τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ζώνης Σένγκεν και τις συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ο χώρος ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέχρι σήμερα. Η αναστολή του με οποιονδήποτε τρόπο συνιστά οπισθοδρόμηση και κλονίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών, στην οποία στηρίζεται πρωτίστως κάθε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμβάλει με την αναποτελεσματική πολιτική της στην κλιμακούμενη προσφυγική κρίση σε πληθώρα σεναρίων περί - de jure ή de facto - αποβολής της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, αποτελεί μία θλιβερή πραγματικότητα. Εντούτοις, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αρέσκονται πλέον να μας θεωρούν «αποδιοπομπαίο τράγο», εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες μας σε πολλούς τομείς, ενώ εθελοτυφλούν στο γεγονός ότι αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί στην εφαρμογή των κοινών πολιτικών τους.
Στο σημείο αυτό, φρονώ ότι αναγκαίες επισημάνσεις έχουν τη δική τους προστιθέμενη αξία. Οι ευθύνες της Ουγγαρίας, για παράδειγμα, που στήνει φράχτες εντός ζώνης Σένγκεν, δεν έχουν συζητηθεί δημόσια μέχρι στιγμής στην πραγματικής τους έκταση. Ακόμα λιγότερο έχει απασχολήσει την ΕΕ η πολιτική της Σλοβακίας, που δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν θα δεχτεί κανέναν πρόσφυγα και την εγκαλεί για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας λόγω εφαρμογής του μέτρου της μετεγκατάστασης.
Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί η αβελτηρία και αποτυχία της ΕΕ να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία, για την τήρηση των δεσμεύσεων της ως προς τη διαχείριση των τεράστιων μεταναστευτικών ροών, που διέρχονται από τα εδάφη της με προορισμό την Ευρώπη, αλλά και την τήρηση των συμφωνηθέντων με την ΕΕ. Επανερχόμενη στο θέμα της ζώνης Σένγκεν, λεκτέα τα ακόλουθα.
Καταρχάς, έχει ξεκαθαρίσει η Ένωση δια στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου, ότιουδεμία νομική διαδικασία προβλέπεται στη συνθήκη Σένγκεν για την αποβολή κράτους μέλους, που παρουσιάζει αδυναμίες στον έλεγχο των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Αντ' αυτού ορίζεται στο άρθρο 26 της συνθήκης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η συνολική λειτουργία του χώρου χωρίς ελέγχους τίθεται σε κίνδυνο, ως έσχατη λύση, η δυνατότητα διατύπωσης συστάσεων του Συμβουλίου προς ένα κράτος μέλος, για να επαναφέρει προσωρινά συνοριακούς ελέγχους στο σύνολο ή σε τμήματα των εσωτερικών συνόρων του.
Να σημειώσουμε, ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει εσωτερικά σύνορα, δηλαδή σύνορα με άλλο κράτος μέλος Σένγκεν. Επομένως, ακόμη και η λεγόμενη de facto απομόνωση της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν φαντάζει παράλογη. Είναι εντελώς διαφορετικό το σενάριο του εγκλωβισμού προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, λόγω κλεισίματος των συνόρων των γειτονικών μας βαλκανικών χωρών. Να θυμίσουμε ότι η ΠΓΔΜ έχει ήδη υψώσει φράχτη προ διμήνου στα σύνορά της με την Ελλάδα. Τούτο δεν ερμηνεύεται αυτομάτως ως αποκλεισμός της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν, για δύο αυτονόητους λόγους.
Πρώτον, διότι τα όμορα με την Ελλάδα βαλκανικά κράτη - μέλη ή μη της ΕΕ (Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία) - δεν συμμετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν. Και δεύτερον, διότι τυχόν αποκλεισμός της χώρας μας θα προϋπέθετε την επαναφορά όλων των συνοριακών ελέγχων σε όλα τα κράτη μέλη της Σένγκεν και σε κάθε μεταφορικό μέσο που τα προσεγγίζει από την Ελλάδα.
Τέτοιες τάσεις προς το παρόν δεν παρατηρούνται, γιατί ομολογουμένως υπάρχουν μεταξύ μας ακόμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια κράτη μέλη (σ.σ. η πλειονότητα), που μένουν προσηλωμένα στα ιδεώδη της και αντιδρούν σε εμμονικά παιχνίδια μετάθεσης ευθυνών. Με άλλα λόγια αντιλαμβάνονται ότι, παρά τις αδυναμίες μας,είναι πραγματικά αδύνατον να ελέγξεις τα θαλάσσια σύνορα αποτελεσματικά ή να τα «περιφράξεις», τηρώντας παράλληλα τις επιταγές του διεθνούς δικαίου περί μη επαναπροώθησης όσων ενδεχομένως χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Αυτό δήλωσε δημόσια και εκπρόσωπος της Frontex, που δραστηριοποιείται επί μακρόν στην περιοχή του Αιγαίου, σε μία συνεχή προσπάθεια παροχής συνδρομής στην Ελλάδα για τη διαχείριση των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ορδών, που προσεγγίζουν τις ακτές της καθημερινά. Γι' αυτό το λόγο έχουμε καλωσορίσει, άλλωστε, τη σύσταση της νέας υπηρεσίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής.
Γνωρίζουμε πολύ καλά, ποιες συγκεκριμένες φωνές εγείρουν αιτιάσεις κατά της Ελλάδας... αυτές οι μόνιμα ξενοφοβικές, ακραίες φωνές, που αρνούνται να αναλάβουν το πολιτικό κόστος μίας ανθρωπιστικής και αλληλέγγυας μεταναστευτικής πολιτικής.
Εμείς, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αφανείς ήρωες των νησιών μας, που με αυτοθυσία σώζουν τις ζωές απελπισμένων ανθρώπων και δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς και ευρωπαϊκών αξιών σε μία περίοδο βαθειάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, για την υποψηφιότητα του Νόμπελ Ειρήνης.

huffingtonpost.gr

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το σχέδιο Έκθεσης Αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα

Το Σώμα των Επιτρόπων εξέτασε σήμερα και συζήτησε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, υπό το πρίσμα των σημαντικότερων διαπιστώσεων.



Ο Μηχανισμός Αξιολόγησης Σένγκεν, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, προβλέπει τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων Σένγκεν μέσω επισκέψεων παρακολούθησης σε συγκεκριμένο κράτος μέλος από ομάδες εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών και του Frontex υπό την ηγεσία της Επιτροπής. Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί τώρα στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της. Στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα εγκριθεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: «Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν εσωτερικό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν. Η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν σε όλα τα κράτη μέλη Σένγκεν. Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα εξετάζει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων κατά τη διάρκεια επίσκεψης αξιολόγησης που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και της Επιτροπής τον Νοέμβριο. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Γνωρίζουμε ότι, εν τω μεταξύ, η Ελλάδα άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για να διορθώσει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τους κανόνες Σένγκεν. Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής, μετεγκατάστασης ή επιστροφής των μεταναστών, ώστε να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Αυτός είναι ο απώτερος κοινός μας στόχος.»

Το σχέδιο έκθεσης - που δεν δημοσιοποιείται - βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 - 13 Νοεμβρίου 2015. Η έκθεση εξετάζει την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Η έκθεση, αν και αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

Μηχανισμός Αξιολόγησης Σένγκεν

Οι αξιολογήσεις Σένγκεν πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη με βάση τόσο ένα πολυετές όσο και ένα ετήσιο πρόγραμμα αξιολόγησης. Οι επισκέψεις αυτές μπορεί να προαναγγέλλονται ή να έχουν αιφνιδιαστικό χαρακτήρα.

Μετά από κάθε επίσκεψη, συντάσσεται έκθεση στην οποία εντοπίζονται τυχόν αδυναμίες και διατυπώνονται συστάσεις για διορθωτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν εντός καθορισμένης ημερομηνίας. Οι συστάσεις υποβάλλονται από την Επιτροπή στο Συμβούλιο για έγκριση. Στη συνέχεια, το αξιολογούμενο κράτος μέλος πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο δράσης το οποίο καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν. Προκειμένου να υλοποιήσουν τις συστάσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να υποστηρίζονται από την Επιτροπή, τον Frontex και άλλους φορείς της ΕΕ με πρακτικά και/ή χρηματοδοτικά μέσα.

Στην όγδοη εξαμηνιαία έκθεση για τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν,pdf της 15ης Δεκεμβρίου 2015, ανακοινώθηκε ήδη ότι, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων Σένγκεν στην Ελλάδα, ενδέχεται να προταθούν ειδικά μέτρα όπως προβλέπεται στα άρθρα 19α και 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκενpdf.

Διαδικασίες για την αντιμετώπιση εξαιρετικών περιστάσεων

Εάν μια έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αξιολογούμενο κράτος μέλος «αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των κανόνων Σένγκεν» και εάν υπάρχουν «σοβαρές ελλείψεις στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», η Επιτροπή μπορεί να προτείνει συστάσεις, που πρέπει να εγκρίνει το Συμβούλιο, σχετικά με τη λήψη διορθωτικών μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις, η Επιτροπή μπορεί, βάσει του άρθρου 19α του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, να υποδείξει στο αξιολογούμενο κράτος μέλος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων, ή η υποβολή στρατηγικού σχεδίου το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω κράτος μέλος θα διαθέσει το δικό του προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Οι προτάσεις της Επιτροπής πρέπει να εγκριθούν από επιτροπή των κρατών μελών με ειδική πλειοψηφία. Το αξιολογούμενο κράτος μέλος έχει τότε προθεσμία τριών μηνών για να ολοκληρώσει τις διορθωτικές δράσεις.

Σε περίπτωση που, μετά την παρέλευση τριών μηνών, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για την κατάλληλη αντιμετώπισή τους, η Επιτροπή δύναται να ενεργοποιήσει την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.
Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, εάν τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α δεν είναι αποτελεσματικά, το Συμβούλιο μπορεί, με βάση πρόταση της Επιτροπής, να συστήσει σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων του(ς) ως λύση εσχάτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό συμφέρον στον χώρο Σένγκεν. Η σύσταση του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το άρθρο 26, και στις εξαιρετικές περιστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω, οι έλεγχοι μπορούν να επαναφερθούν για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το μέτρο αυτό μπορεί να παραταθεί για επιπλέον εξαμηνιαίες περιόδους μέχρι και δύο έτη.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών

Στις 23/1, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) χορήγησε 135 επιχορηγήσεις κατά τον τρίτο γύρο του διαγωνισμού για την απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας (Proof of Concept competition), προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ.


Μέσω αυτού του διαγωνισμού, παρέχεται χρηματοδότηση στα πλέον υποσχόμενα προγράμματα καινοτομίας τα οποία έχουν αναλάβει επιλεγμένοι ερευνητές του ΕΣΕ. Το ύψος της στήριξης αυτής είναι δυνατόν να φτάσει τα 150.000 ευρώ. Ανάμεσα σε αυτούς που επιλέχθηκαν βρίσκονται και δύο Έλληνες ερευνητές: ο Νικόλαος Χρόνης στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και ο Γεώργιος Σταθόπουλος στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Κατά την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων στη συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός με θέμα την προσέλκυση ταλέντων στην Ευρώπη, ο Επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάρλος Μοέδας, δήλωσε:  «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βιώσιμη υποδομή για ευρωπαϊκή καινοτομία χωρίς επιστημονική αριστεία.Οι επιχορηγήσεις που παρέχονται στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την απόδειξη του εφικτού μιας ιδέας βοηθούν τους ερευνητές να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην ερευνητική κοινότητα και την αγορά. Στηρίζουν αχαρτογράφητα επιστημονικά πεδία που οδηγούν στην καινοτομία, συνδυάζοντάς τα με εφαρμογές από την πραγματική ζωή και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη προϊόντων και θέσεων εργασίας στην Ευρώπη».
Μέσω των επιχορηγήσεων, οι οποίες είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την κατοχύρωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας ή την αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όπως η εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο με βάση πληροφορίες του DNA του ασθενούς και η δημιουργία πάρα πολύ ανθεκτικών ινών γραφενίου τις οποίες θα υφαίνουν βιονικοί μεταξοσκώληκες! Επίσης, θα υποστηριχθεί η αρχιτεκτονική αποκατάσταση μεσαιωνικών κτηρίων.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στο δελτίο τύπου της ΕΣΕpdf.

MEPs demand Fifa reform after candidates' snub

MEPs have once again demanded reform of football's governing body, after Fifa presidential candidates refused to attend debate.
A debate between MEPs and Fifa presidential candidates scheduled to take place today (Wednesday) at the European Parliament was cancelled at the last minute, after all but one of the prospective candidates dropped out dropped out just days ago.
On Monday, Prince Ali bin Hussein informed MEPs and campaign group #NewFifaNow - co-organising the debate - that he would not be attending the event, due to concerns that it was against Fifa campaigning rules. He also noted that two other candidates had submitted formal complaints to the Fifa electoral committee, asserting that the proposed debate was an example of political interference.
Belgian MEP Marc Tarabella, co-Chair of Parliament's sports intergroup, refuted the accusation, saying; "It's ridiculous to claim that an informal debate taking place in the European Parliament - which has no executive power over sport - constitutes political interference in the world of football."
In lieu of the debate, a press conference was organised with Jerôme Champagne, the sole candidate who accepted Parliament's invitation and members of the sports intergroup.
Kicking off the session, Emma McClarkin, a Vice-Chair of the intergroup and a leader of the #NewFifaNow movement, observed that; "Football is more than just a sport. We have to remind ourselves and the candidates to be mindful of this. Fifa is custodian of the game."
"We need root and branch reform of Fifa and we also need to make it more representative of the game itself, so that it reflects the increase of women in the game. We need more women in the organisation, but there are no women candidates."
Her colleague, Ivo Belet, also a leading figure in #NewFifaNow, commented that, "the fact that candidates cancelled their participation is a bad signal, and proves that the old Fifa is alive and kicking."
He added; "We explicitly request European sports Commissioner Tibor Navracsics to increase pressure on football governing bodies to introduce ethical and democratic standards. If self-regulation cannot deliver, the Commission should step up its involvement with regards to issues such as transfer fees."
Santiago Fisas, co-Chair of the sports intergroup, called for, "transparency. We believe in the independence of sport, but on the condition of good governance. Without good governance, it is not possible to have the independence of sport." He also noted that, "a large majority of Fifa's board is in jail - is there anyone who is not under suspicion?"
Fisas suggested the football organisation should change its name, as it has, " been totally discredited. It should start anew, with people who are not connected to the old Fifa."
Unfortunately, presidential candidate Jerôme Champagne does not quite meet these criteria, having served as a Fifa executive for 11 years before being dismissed in 2010. He insisted he was proud to be present in Parliament and had long wanted a debate on the future of Fifa. However, he said that this was, "not about gaining votes, but about rebuilding links between governance and fans, and speaking openly."
"If there is no governance, more and more people will try to grab the game for political, economic and criminal activities."
He argued that; "In a world that is increasingly fractured according to passport, skin colour or religion, we need football more and more. Every four years, we have one moment of world communion - the World Cup."
Champagne added; "Football has a transformative power for society; look at the workers in Qatar", seemingly unaware that many have already died during the construction of stadiums for the controversial 2022 World Cup.
MEPs have issued their own demands for Fifa reform, including full transparency of the attribution of World Cups and of the organisation's financial flows.
 
About the author
Julie Levy-Abegnoli is a journalist for the Parliament Magazine
theparliamentmagazine.eu

«Απαραίτητη η προστασία της Ελληνικής Οινοποιίας. Ερώτηση Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προβλήματα που προκαλούνται στον Ελληνικό Οινοποιητικό Κλάδο από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Κρασί.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Ο Ελληνικός Οινοποιητικός Τομέας είναι από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς για το 2014 κατέγραψε αύξηση 15,5% σε όγκο πωλήσεων και 5,2% επί της αξίας. Η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Κρασί, ως ισοδύναμο μέτρο για την αποφυγή φορολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς να έχει προηγηθεί ένας σοβαρός διάλογος με φορείς του κλάδου, έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν εμπορικές συμφωνίες. Ιδιαίτερα σε μικρά οινοποιεία (έως 100.000 λίτρα) θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα, καθώς μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να προκαταβάλουν εφάπαξ έως και 24.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να στερηθούν από την απαραίτητη για τη λειτουργία τους ρευστότητα. Είναι κατανοητό ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, κινδυνεύει η βιωσιμότητα πολλών ανθεκτικών στην κρίση οινοποιητικών επιχειρήσεων.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Κατά πόσον η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
-Θα πρέπει ο ΕΦΚ από εξαγωγές σε τρίτες χώρες να επιστρέφεται στις οινοποιητικές επιχειρήσεις;
-Μπορεί να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς φορολογικής πρόνοιας για τα μικρά οινοποιεία;».


Ερώτηση Βόζεμπεργκ στην Κομισιόν για την απειλή εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα

Με αφορμή την πληθώρα των δημοσιευμάτων για ''de facto'' απομόνωση της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν και πιθανό εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη κατέθεσε εκ νέου γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
"Ένα μήνα σχεδόν μετά το κλείσιμο της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον επαναπροσδιορισμό της Συνθήκης Σένγκεν, με ενδεχόμενη ''έξωση'' της Ελλάδας, παρατηρούμε το τελευταίο διήμερο να ανακυκλώνονται νέα δημοσιεύματα περί ''de facto'' αποβολής ή απομόνωσης της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν. Τούτο θα συνίσταται στην εφαρμογή ενός σχεδίου παροχής άμεσης βοήθειας από την Ένωση στην ΠΓΔΜ για την εισαγωγή αυστηρών ελέγχων στα σύνορά της με την Ελλάδα, με σκοπό την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής ροής προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω των ελληνοσκοπιανών συνόρων και τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο ελληνικό έδαφος.  Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ερωτάται η Επιτροπή:
1.    Προτίθεται να θέσει τέρμα επίσημα σε αυτού του είδους τα δημοσιεύματα, που διαταράσσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπονομεύουν το κεκτημένο της Σένγκεν;
2.    Θεωρεί ότι ο επαπειλούμενος  εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα θα αποτελούσε τη λύση που επί μακρόν η Ε.Ε. αναζητά για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης; Κατά πόσο είναι δυνατή μία τέτοια εξέλιξη και εάν ναι, θεωρεί ότι θα συμβάλει στην οικοδόμηση της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής;
3.    Πότε προτίθεται να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία για την τήρηση των συμφωνηθέντων, καθώς εξακολουθεί να παρατηρείται αμείωτη εισροή μεταναστών από τα τουρκικά παράλια;".

capital.gr

Βόζεμπεργκ: Δεν γίνεται αποβολή από τη Σένγκεν ούτε με τον νόμο ούτε de facto



Την ενόχλησή της για διαρροές απειλών από την ΕΕ κατά της Ελλάδας σχετικά με αποπομπή της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν εξέφρασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ,τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν γίνεται, ούτε με τον νόμο, ούτε de facto».
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «εκ του νόμου αυτό απαγορεύεται, η ίδια η Συνθήκη το απαγορεύει» και διευκρίνισε ότι «το μόνο που προβλέπει σε συγκεκριμένη διάταξη είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε ένα κράτος-μέλος, το οποίο δεν φυλάσσει τα σύνορά του- είτε γιατί αδυνατεί, είτε γιατί δεν θέλει- να μπορεί να επιβάλει μία εξάμηνη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, η οποία μπορεί να έχει και ακόμη ένα εξάμηνο. Ας πούμε σαν σύσταση. Μόνο ως σύσταση».
Παράλληλα εξήρε το ρόλο του έλληνα επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου λέγοντας ότι όλες αυτές οι απειλές «απαντώνται αποτελεσματικά από τον επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει πει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος», αλλά την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «από την άλλη φαίνεται ότι το φαινόμενο διαιωνίζεται».
Σχολιάζοντας  την πολιτική της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων, ανέφερε ότι «δεν πιέζει καθόλου την Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής, από τη μία πλευρά, από την άλλη να οδηγηθεί σε μία κατεύθυνση hot spots στα παράλια της Τουρκίας, έτσι ώστε η επανεγκατάσταση να γίνεται κατευθείαν στα κράτη-μέλη και όχι να περνούν από την Ελλάδα».
Ακόμα, άφησε αιχμές για τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου λέγοντας ότι στις 16 σχετικές ερωτήσεις που έχει κάνει οι απαντήσεις είναι γενικόλογες και ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική είναι ολιστική και ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί».
newpost.gr

Νίκος Ανδρουλάκης προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή:Τι έχει κάνει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης;



Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας του Νοεμβρίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, που προέβλεπε  την “ταχεία αποκατάσταση της τάξης στα κοινά μας σύνορα”. 

Επίσης ζητά να μάθει, αν η Τουρκία έχει παρουσιάσει δράσεις προς χρηματοδότηση για την βελτίωση της ζωής των Σύριων προσφύγων, θέτοντας υπόψη πως η ανακοίνωση της Frontex κάνει λόγο για 40 φορές περισσότερες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τον Δεκέμβριο του 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014. 

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά την Επιτροπή, αν οι πρόσφατες κοινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου και του Τούρκου ομολόγου της, περί εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας, στηρίζονται σε κάποια συγκεκριμένη πρόοδο της συμφωνίας και αν η Επιτροπή είχε γνώση αυτών των δηλώσεων. 


Αναλυτικά η ερώτηση:

Τον Νοέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε μία συμφωνία που καθόριζε "ένα σαφές σχέδιο για ταχεία αποκατάσταση της τάξης στα κοινά μας σύνορα", προβλέποντας συγχρόνως την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία μέσω ενός νέου μηχανισμού.

Παρά τη συμφωνία όμως που επετεύχθη, η κατάσταση στα κοινά σύνορα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ιδιαιτέρως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, δεν σημείωσε βελτίωση. Αντιθέτως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex στις 22 Ιανουαρίου 2016, και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τον μήνα Δεκέμβριο κατεγράφησαν 108.000 παράνομες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 40 φορές περισσότερες σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο.

Συγχρόνως, στις 22 Ιανουαρίου 2016 η Γερμανίδα Καγκελάριος υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό της σε κοινές δηλώσεις τους στο Βερολίνο, την εκταμίευση ενός μέρους της ανωτέρω οικονομικής βοήθειας.

Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Πως κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή της Συμφωνίας με την Τουρκία;
- Η παραπάνω δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου έγινε κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν ναι που στηρίζεται η πρόθεση της για εκταμίευση μέρους των χρημάτων;
- Έχει καταθέσει η Τουρκία κατάλογο δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν για την βελτίωση της ζωής των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία;

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Παλαιά Βουλή

Η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών "ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ" με την Πρόεδρο της κ.Μαρία Γιαννίρη πραγματοποίησε σήμερα εκδήλωση, με εξαιρετική επιτυχία, στο Κτίριο της Παλαιάς Βουλής για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό. Επίσημος προσκεκλημένος και Κεντρικός Ομιλητής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτ. Υποθέσεων και Ιθαγένειας Ε.Ε. ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και παρεμβαίνουσα την κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ Ευρωβουλευτή. Παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σιούφας, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Θ. Βαλτινός, ο τ. Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Πλακιωτάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Καλογήρου οι Βουλευτές κ.κ. Φροτσάκης, Κουμουτσάκος, Κικίλιας, Γιακουμάκος, Καραμανλή, η Περιφερειακή Σύμβουλος Φωτεινή Βρύνα, πολιτευτές, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. κ. Αυγερινός, με Ομάδα Εθελοντών του Ε.Ε.Σ. Πρόεδροι Παραρτημάτων της ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗΣ, Μέλη και φίλοι της Οργάνωσης





Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Επίσημη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος



Δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας  -«Κάθε βήμα που ενισχύει την διαφάνεια είναι θετικό. Θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή δημοκρατική λογοδοσία», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Εγκρίθηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων, η πρόταση για δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας στo πλαίσιo της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με στόχο τον δημοκρατικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των διαδικασιών υλοποίησης των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής.

Η υλοποίησή αυτής της πρότασης, αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο του μόνου εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Θεσμού, του Κοινοβουλίου. 

Στόχος της πρότασης είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής στην εποπτεία του Ελληνικού προγράμματος, καθώς και του αντίκτυπού του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς όμως να λαμβάνει μέρος στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.
 
Στην ομάδα εργασίας η οποία θα αριθμεί 38 μέλη, η Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL θα εκπροσωπηθεί από 3 Ευρωβουλευτές, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Fabio De Masi και τον Thomas Handel.
 
Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετική ανταπόκριση σε πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία διατυπώθηκε με σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς, στις 18.08.2015 και η οποία είχε εγκριθεί καταρχήν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
 
Με αφορμή την δημιουργία της ομάδας εργασίας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: "Κάθε βήμα που ενισχύει την διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι θετικό. Η πρακτική του να αποφασίζονται τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες είναι απαράδεκτη. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία τόσο στο Ευρωπαικό όσο και στα εθνικά κοινοβούλια".

protothema.gr

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Στην επιτροπή του ΕΚ για το σκάνδαλο της VW ο Ανδρουλάκης



Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε την Τετάρτη τη σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως συνέχεια του σκανδάλου της Volkswagen. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος της εν λόγω Εξεταστικής Επιτροπής.
Η απόφαση για τον Νίκο Ανδρουλάκη πάρθηκε μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μόλις η τέταρτη Εξεταστική Επιτροπή.
Η απόφαση συγκρότησής της λήφθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2015, σε συνέχεια του σκανδάλου της Volkswagen. Στόχο θα έχει τη διερεύνηση των καταγγελιών για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη, τη μη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και να διαπιστώσει αν η Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία για τη χρήση του λογισμικού παραποίησης των εκπομπών ρύπων από συγκεκριμένες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Μετά την ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η απόφαση για την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής και η άμεση έναρξη των εργασιών της αποτελούν ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι κανόνες πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται ακόμη και από τους πιο ισχυρούς. Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία των Ευρωπαίων Πολιτών και δεν θυσιάζουμε την περιβαλλοντική μας ηθική στο βωμό του κέρδους και του στρεβλού ανταγωνισμού των πολυεθνικών».

neakriti.gr

Εγκρίθηκε η σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για τις εκπομπές ρύπων

Το Κοινοβούλιο διόρισε με ψηφοφορία του την Πέμπτη τα 45 μέλη της εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις παραβάσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες αναφορικά με τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων, καθώς και τις όποιες τυχόν παραβάσεις των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων. Η επιτροπή θα υποβάλει ενδιάμεση έκθεση εντός 6 μηνών, και μια τελική έκθεση εντός 12 μηνών, από την έναρξη των εργασιών της.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής για τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Φεβρουάριο οπότε και θα εκλέξει τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της.



Η επιτροπή θα διερευνήσει τα εξής:

• τις όποιες υποψίες για ενδεχόμενη αποτυχία της Επιτροπής να αναθεωρήσει τους κύκλους δοκιμών,

• τις όποιες υποψίες για ενδεχόμενη παράλειψη της Επιτροπής και των αρχών των κρατών μελών να προβαίνουν σε σωστές και αποτελεσματικές ενέργειες κατά την επίβλεψη της εφαρμογής των κανονισμών και την επιβολή της ρητής απαγόρευσης των "ελαττωματικών συσκευών",

• για τη φερόμενη αποτυχία της Επιτροπής να εισάγει δοκιμές που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης,

• για τη φερόμενη αποτυχία των κρατών μελών να θεσπίσουν διατάξεις για την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων στους κατασκευαστές για τις όποιες παραβάσεις,

• εάν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη είχαν αποδείξεις για τη χρήση του παραποιημένου λογισμικού πριν από το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2015.

Παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ερώτηση Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, με ανατολίτικα παζάρια και διαπραγματευτικά τερτίπια, προσπαθεί να επανεκκινήσει τις συζητήσεις για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τη λειτουργία της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες, την ελευθερία του Τύπου, τη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Μόλις πριν λίγες μέρες, οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση δώδεκα πανεπιστημιακούς, οι οποίοι είχαν υπογράψει ψήφισμα, ζητώντας την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων αυτονομιστών.
Μία ακόμη ενέργεια, που αποδεικνύει τη χειραγώγηση της Τουρκικής Δικαιοσύνης από την Εκτελεστική Εξουσία, κάτι που έχει σαφώς επισημανθεί στις σχετικές Εκθέσεις Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η τουρκική Εισαγγελία επικέντρωσε την έρευνα γύρω από το ψήφισμα και προχώρησε σε συλλήψεις μετά τις οξύτατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον όσων το υπέγραψαν. Ο Τούρκος Πρόεδρος απεκάλεσε τους πανεπιστημιακούς “τρομοκράτες, μη διανοούμενους, πέμπτη φάλαγγα στην υπηρεσία ξένων δυνάμεων, που επιθυμούν την ταπείνωση της Τουρκίας”».
Τούτων δοθέντων, ερωτάται η Επιτροπή:
-Είναι σε γνώση της τα παραπάνω, και πώς τα σχολιάζει;
-Προτίθεται να θέσει τα παραπάνω θέματα στις διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας;



Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

O Κώστας Χρυσόγονος για την Ολλανδική Προεδρία

Γραπτή δήλωση κατέθεσε ο Κώστας Χρυσόγονος κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την προεδρία του Συμβουλίου που θα κατέχει η Ολλανδία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε στην απουσία συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά και των προβλημάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου η εμμονική επιβολή πολιτικών λιτότητας θίγει θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη και να αλλάξει πορεία πριν να είναι πολύ αργά.
Ακολουθεί το κείμενο της γραπτής δήλωσης :
Ακούσαμε σήμερα ωραία λόγια από τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας για την ιστορία και για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για το εξάμηνο της ολλανδικής προεδρίας που έχει αρχίσει. Ακούσαμε ότι πρέπει να μειωθούν άμεσα οι προσφυγικές ροές αλλά καμία ιδέα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, ούτε για το πως θα υποχρεωθεί το καθεστώς Erdogan να τερματίσει την ανοχή του προς τους Τούρκους δουλεμπόρους οι οποίοι εκμεταλλεύονται με αισχρό τρόπο το δράμα των προσφύγων. Ακόμη ακούσαμε ευχολόγια για την ευρωπαϊκή οικονομία και ότι πρέπει να τηρούνται τα συμφωνημένα. Υπενθυμίζω ότι ανάμεσα στα συμφωνημένα δεν βρίσκονται μόνο οι διατάξεις των συνθηκών περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και οι διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων περί αξιοπρεπούς διαβίωσης, προστασίας της υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και άλλες που παραβιάζονται συστηματικά μέσω των πολιτικών λιτότητας. Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας πριν να είναι πολύ αργά. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, όσο και στο εσωτερικό των κοινωνιών τους, με ενίσχυση των πιο αδύναμων ώστε να καταστεί εφικτή η κοινή πορεία. Διαφορετικά η Ένωση θα κινδυνεύσει με κατάρρευση και οι συνέπειες για τους λαούς της θα είναι τότε δραματικές.

Επιφυλάξεις του Επιτρόπου Έτινγκερ για το νέο ΕΣΡ



Σοβαρά ερωτήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και άρα τελικά η δυνατότητά του να επικυρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εγείρει η Κομισιόν. Η απάντηση του Μαξίμου κάνει λόγο για "μνημείο διαστρέβλωσης" από την Μ. Σπυράκη, ενώ εκτιμά πως "η Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της αδειοδότησης".
Νωρίτερα, ο αρμόδιος Επίτροπος για την ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κ. Γκίντερ Έτινγκερ, σε απάντησή του σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ κυρία Μαρίας Σπυράκη, αναδεικνύει τρία θέματα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Α: Εξηγεί ότι οι «επαρκείς ρυθμιστικές εξουσίες» του ΕΣΡ είναι βασικό κριτήριο για την ανεξαρτησία του και άρα για τη δυνατότητά του να ασκεί αμερόληπτα τις αρμοδιότητές του, μεταξύ των οποίων είναι η τελική έγκριση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Δεδομένου ότι με βάση το νόμο για τις τηλεοπτικές συχνότητες που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κομβικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ που αφορούν και στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έχουν μεταφερθεί στον υπουργό Επικρατείας, εμφανώς το ΕΣΡ δεν διαθέτει επαρκή δυνατότητα ώστε να προχωρήσει με ανεξαρτησία στην αδειοδότηση. 
Β: Επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αλληλογραφία της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται  σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, λόγω της ενδεχόμενης αναμετάδοσης από τον πάροχο ERT-Net τηλεοπτικών προγραμμάτων που δεν επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος (πιθανή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού).

Γ: Εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παρόχου δικτύου ERT-Net, καθώς τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν τον σαφή και κατάλληλο διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταξύ δημόσιας και μη δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβανομένου του σαφούς διαχωρισμού των λογαριασμών.

Ολόκληρη η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

Ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το τηλεοπτικό ψηφιακό τοπίο στην Ελλάδα θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις, περιορισμούς και υποχρεώσεις για τη χορήγηση αδειών χρήσης περιεχομένου.
Μεταφέρει, μεταξύ άλλων, την αρμοδιότητα αδειοδότησης από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) στον Υπουργό αρμόδιο για τα ΜΜΕ και προβλέπει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής εκπομπής υπό την ονομασία ERT-Net, η οποία θα λειτουργεί ως θυγατρική της ΕΡΤ, δηλαδή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η θυγατρική αυτή θα παρέχει υπηρεσίες, πέρα από την μητρική της εταιρεία, και σε εμπορικούς πελάτες, ανταγωνιζόμενη με αυτό τον τρόπο τους ιδιώτες παρόχους δικτύου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Κατά πόσο συνάδει η αυξανόμενη έκταση της κυβερνητικής εμπλοκής με την ισχύουσα κοινοτική θεώρηση σχετικά με την ανεξάρτητη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης και την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού στην Ελλάδα;

2. Κατά πόσο συνάδει η απουσία αυστηρού λειτουργικού διαχωρισμού και διαφανούς κοστολόγησης μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και των εμπορικών μονάδων της ΕΡΤ με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις;

3. Υπήρξε αλληλογραφία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την ERT-Net και, εάν ναι, ποιo είναι το ακριβές της περιεχόμενο;
Ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Έτινγκερ εξ ονόματος της Κομισιόν έχει ως εξής:

«Η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων του οπτικοακουστικού τομέα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αμερόληπτη εφαρμογή των κανόνων περί οπτικοακουστικών μέσων(1). Όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων θεωρείται σημαντική για τη διατήρηση της ελευθερίας και της πολυφωνίας τους(2). Για την αξιολόγηση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών φορέων, συναφή κριτήρια είναι το αν διαθέτουν επαρκείς ρυθμιστικές εξουσίες και αν δεν δεσμεύονται από οδηγίες(3). Σε αντίθεση με τα πλαίσια για τις τηλεπικοινωνίες, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, την ενέργεια ή την προστασία των δεδομένων, η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα, εάν αυτός δεν υπάρχει ήδη.

Το άρθρο 4 της οδηγίας 2006/111/ΕΚ για τη διαφάνεια και τα σημεία 60 έως 62 της ανακοίνωσης για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις (ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ΕΕ C 257 της 27.10.2009, σ. 1) απαιτούν από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν τον σαφή και κατάλληλο διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταξύ δημόσιας και μη δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβανομένου του σαφούς διαχωρισμού των λογαριασμών.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επιθυμούν να λάβουν διευκρινίσεις ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πάροχος δικτύου ERT-Net θα αναμετέδιδε πρόγραμμα τηλεοπτικού περιεχομένου παρόχων που δεν επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος, καθώς και ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας της ERT-Net. Όσον αφορά τις σχετικές με τις κρατικές ενισχύσεις πτυχές του ίδιου ζητήματος, οι υπηρεσίες της Επιτροπής προώθησαν στις ελληνικές αρχές σχετική καταγγελία για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, διαδικασία που εξακολουθεί να εκκρεμεί εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων. Πριν λάβουν και αξιολογήσουν τις εν λόγω παρατηρήσεις, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Η Επιτροπή δεν αποκαλύπτει τα έγγραφα που αποτελούν μέρος εκκρεμούς διαδικασίας».
Η απάντηση του Μαξίμου
Σε δελτίο Τύπου η κυβέρνηση αναφέρει πως η Κομισιόν "επιβεβαιώνει πλήρως τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της αδειοδότησης" και πως "η κυρία Σπυράκη αναζητούσε επιχειρηματολογία για να βάλει εμπόδια στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και κατάφερε ακριβώς το αντίθετο".
Ολόκληρο το δελτίο Τύπου της κυβέρνησης:
"Μνημείο διαστρέβλωσης αποτελεί το σημερινό δελτίο Τύπου της πρώην δημοσιογράφου του Mega, κυρίας Μαρίας Σπυράκη, με το οποίο η νυν Ευρωβουλευτής της ΝΔ ανακαλύπτει ότι «Σοβαρά ερωτήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και άρα τελικά η δυνατότητά του να επικυρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εγείρει η Κομισιόν».
Διότι, όποιος διαβάσει την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για την ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κ. Γκίντερ Έτινγκερ, σε ερώτηση της κυρίας Σπυράκη θα διαπιστώσει ότι –αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται η ίδια στην ανακοίνωσή της- η Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της αδειοδότησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επίτροπος, «η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα, εάν αυτός δεν υπάρχει ήδη»! Με άλλα λόγια, ο αρμόδιος Επίτροπος ξεκαθαρίζει πως –σε ό,τι αφορά την κοινοτική νομοθεσία- η Ελλάδα θα μπορούσε καν να μην διαθέτει ΕΣΡ! Παρά ταύτα, η πρώην δημοσιογράφος του Mega και νυν Ευρωβουλευτής της ΝΔ «ανακαλύπτει» προβλήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ (που, σε ό,τι αφορά στην Κομισιόν θα μπορούσε και να μην υπάρχει!) σχετικά με την αδειοδότηση…
Από την απάντηση του Επιτρόπου, πάντως, είναι σαφές ότι το εύρος των αρμοδιοτήτων –αν, δηλαδή, θα περιλαμβάνει την αδειοδότηση κ.λπ.)- της τυχόν υφιστάμενης εθνικής ρυθμιστικής αρχής στη συγκεκριμένη αγορά (εν προκειμένω του ΕΣΡ) εναπόκειται στον εθνικό νομοθέτη. Αρα, στην περίπτωση της Ελλάδας, στον συνταγματικό νομοθέτη, ο οποίος αποδίδει αποκλειστικά στο ΕΣΡ μόνο την αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.
Όμως, η απάντηση του Επιτρόπου είναι πολύτιμη για το δημόσιο διάλογο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και για έναν ακόμη λόγο. Διότι αποστομώνει όσους ισχυρίζονται ότι η Κομισιόν έχει αποδεχθεί καταγγελίες για δήθεν «σοβαρές παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας» από τη διαδικασία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το διαγωνισμό για τις άδειες. Επ’ αυτού, η απάντηση του κ. Έτινγκερ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επιθυμούν να λάβουν διευκρινίσεις ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πάροχος δικτύου ERT-Net θα αναμετέδιδε πρόγραμμα τηλεοπτικού περιεχομένου παρόχων που δεν επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος, καθώς και ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας της ERT-Net». Καμία σχέση με τον διαγωνισμό για τις άδειες! Αλλά ακόμη και για αυτό το ζήτημα –που δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Επικρατείας- ο Επίτροπος διευκρινίζει ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί του θέματος» πριν λάβουν τις σχετικές παρατηρήσεις των ελληνικών αρχών.
Δεδομένου ότι η κυρία Σπυράκη «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη», αφού αναζητούσε επιχειρηματολογία προκειμένου να βάλει εμπόδια στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και κατάφερε ακριβώς το αντίθετο, καλείται πλέον η ΝΔ και ο νέος της αρχηγός να τοποθετηθούν ξεκάθαρα: Επιθυμούν να προχωρήσει ο διαγωνισμός που θέτει τέρμα στο 25ετές καθεστώς ανομίας των ιδιωτικών καναλιών στην Ελλάδα; Ή απώτερος στόχος τους είναι να διατηρηθεί το status quo που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας ως το μόνο κράτος μέλος της Ε.Ε. το οποίο ουδέποτε υλοποίησε οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία και διατήρησε το καθεστώς των προσωρινών αδειών των ιδιωτικών καναλιών επί 25 χρόνια;"

liberal.gr