Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Europe’s misconceptions about its Muslim population

By Donald Armbrecht


The perception that Muslim populations are larger than they really are is widespread in Europe, according to an analysis last year from Ipsos Mori.
The average French citizen thought 31% of France’s population was Muslim against the recorded 8%, Germans thought theirs was 19% against 6%, and in the UK the figures were 21% and 5%.
Misconceptions about minority populations stand in the way of a more informed debate on migration at a volatile time. As Giles Merritt, head of the Brussels-based think tank Friends of Europe, writes, “Last week’s terrorist attacks in Paris are likely to compound Europe’s deep divisions over how to respond to its refugee and migrant crisis.”

Today’s_key_fact_you_are_probably_wrong_about_almost_everything_UK_news_The_Guardian_-_2015-11-18_11.49.30


Germany and France have the biggest Muslim populations among European Union countries with more than 4.7 million apiece, while the UK comes third with just under three million, according to Pew Research.
As a proportion of the population, France comes third among EU nations with 7.5% of citizens classified as Muslim. Cyprus leads with 25.3% followed by Bulgaria at 13.7%.  The Pew research suggests the EU’s Muslim population is expected to reach French levels of around 8% by 2030:
FT_15.01.14_MuslimPopulation420px

Author: Donald Armbrecht is a freelance writer and social media producer. 
Image: An elderly lady in a wheelchair passes Dutch Children of Moroccan descent while shopping in the Javastraat in the multicultural area called the Indische Buurt in Amsterdam. REUTERS/Guus Dubbelman
agenda.webforum.org

Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για το μεταναστευτικό ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη


Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για το μεταναστευτικό ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη στην Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 
Εγκρίθηκαν οι τροπολογίες του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Μεταναστευτικό, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητήθηκε η Έκθεση για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Στην Έκθεση αυτή εγκρίθηκαν οι σημαντικές για την Ελλάδα τροπολογίες που κατέθεσε ο εισηγητής του ΕΛΚ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης. Με βάση τις τροπολογίες αυτές:
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί με τις χώρες εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
  • Οι χώρες διέλευσης, όπως η Τουρκία έχουν δεσμευτεί και πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικότερα τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.
  • Οι χώρες διέλευσης έχουν υπογράψει και πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών.
  • Eνεργό και αποτελεσματικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, θα πρέπει να έχει η υπό δημιουργία Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή που θα ενισχυθεί με τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό από ευρωπαϊκά κονδύλια.
  • Οι χώρες διέλευσης των προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη ιδίως του Βαλκανικού Δρόμου, όπως τα Σκόπια, οφείλουν να δείχνουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Οποιαδήποτε περιστατικά ελλείμματος θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών αυτών.
Μετά την ψήφιση της Έκθεσης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πρόσφατη τραγωδία στο Παρίσι που μας συγκλόνισε όλους δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά την Ευρώπη, τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό μας.
Η τρομοκρατία δεν είναι μία απλή απειλή. Είναι πια «στην αυλή μας». Και απαιτείται, χωρίς μισόλογα, χωρίς ιδεοληπτικές και μεμψίμοιρες προσεγγίσεις από όλους μας, να την αντιμετωπίσουμε.
Μας δείχνει το δρόμο και την ανάγκη για μία συνολική ευρωπαϊκή πολιτική.
Για μία κοινή πορεία στο τεράστιο ζήτημα των προσφυγικών ροών.»
Σημείωση
Με 216 μέλη από 27 χώρες η Κ.Ο. του ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά το Παρίσι

 
Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Πολιτικός Μηχανικός


Πριν από είκοσι και πλέον χρόνια ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Σάμιουελ Χάντινγκτον παρουσίασε τη γνωστή του θεωρία περί της «σύγκρουσης των πολιτισμών». Παρά την δημοφιλία της, ως ερμηνευτικό σχήμα, η ιδέα της σύγκρουσης των πολιτισμών δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τις κυβερνήσεις της Δύσης, ακόμα και από τις ποιο συντηρητικές. Αντίθετα, εκεί που η εν λόγω θεωρία γνώρισε ένθερμους θιασώτες ήταν στους φανατικούς κάθε χρώματος και δόγματος.
Αμφιβάλλει κανείς ότι εάν μπορούσαν να μιλήσουν οι θύτες του Μπατακλάν θα συμφωνούσαν αναφανδόν με το επιχείρημα περί αναπόφευκτης σύγκρουσης των πολιτισμών;
Αυτό είναι ακριβώς το μέλλον που πρέπει να αποτρέψουμε. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι σηματοδοτούν μια νέα πραγματικότητα που θα περιλαμβάνει και νέες συγκρούσεις. Αυτό όμως που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία είναι αυτή η διαμάχη να λάβει το χαρακτήρα της σύγκρουσης δυο διακριτών, αμοιβαία αποκλειόμενων, πολιτισμών και κοσμοθεωριών.
Πρέπει να το αποφύγουμε γιατί η ίδια η πραγματικότητα το διαψεύδει καθημερινά.Σήμερα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνουν συμπαγείς μουσουλμανικές κοινότητες. Αυτό το γεγονός από μόνο του ακυρώνει αυταπόδεικτα το επιχείρημα ότι άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών δεν μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν μαζί.
Η «πολυπολιτισμικότητα» δεν είναι μια μελλοντική φαντασίωση ενός ιδανικού κόσμου αλλά η καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Οι κοινωνίες μας σήμερα είναι πολυπολιτισμικές. Είναι πολυπολιτισμικές γιατί οι μετακινήσεις είναι εύκολες, οι δημογραφικές διαφορές αυξανόμενες, οι οικονομικές ανισότητες αμείωτες, οι πόλεμοι συνεχίζονται και οι φυσικές καταστροφές πάντα υπάρχουν. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι αυτή η βασική ιδέα πρέπει να υποστηριχθεί με σθένος. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η τρομοκρατία δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων μεταναστών και των ευρωπαϊκών κρατών ενώ η προσφυγική κρίση έχει ενδυναμώσει ξενοφοβικά κόμματα σε Γερμανία και Γαλλία. Συνδυαστικά, αυτές οι εξελίξεις λειτουργούν αρνητικά για όσους θέλουν να αποφύγουν μια «σύγκρουση των πολιτισμών».
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι υποστηρικτές των ανοιχτών κοινωνιών και πως πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πρόκληση; Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι ο στόχος των τρομοκρατών που καλύπτονται υπό το πέπλο εξτρεμιστικών εκδοχών του Ισλάμ είναι είτε να αποτρέψουν την επέμβαση της Δύσης στη Μέση Ανατολή είτε να την προκαλέσουν για να υπονομεύσουν τη σταθερότητα των μοναρχιών του Περσικού κόλπου.
Ανεξάρτητα από τις προθέσεις που έχουν οι τρομοκράτες η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει. Το ερώτημα είναι πως ακριβώς. Κατά τη γνώμη μου αυτή η αντίδραση πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένους άξονες πολιτικών που αντιστοιχούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε:
1) Στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. Η απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα ούτε προέρχεται ούτε περιορίζεται στα στενά εθνικά όρια του κάθε κράτους μέλους. Η απάντηση πρέπει να είναι λοιπόν ανάλογη και να υπερβαίνει τα σύνορα των κρατών μελών. Εάν θέλουμε να διαφυλάξουμε θεσμούς όπως την ελεύθερη διακίνηση στα όρια του Σενγκεν τότε οφείλουμε να τους ενισχύσουμε για να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα.
2) Κοινή στρατηγική για τον περιορισμό των συνεπειών από την προσφυγική κρίση. Ανεξάρτητα από το εάν στην ομάδα τρομοκρατών του Παρισιού συμμετείχε και άτομο το οποίο είχε διέλθει των συνόρων προφασιζόμενο τον πρόσφυγα ή όχι, η αλήθεια είναι ότι η προσφυγική κρίση δημιουργεί ένα σοβαρό κενό ασφάλειας. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα μας σε όσους καταφέρνουν να διαφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Το φορτίο όμως είναι πολύ βαρύ για να το σηκώσουν από μόνες τους οι χώρες διέλευσης και προορισμού. Η ΕΕ έχει ήδη καταρτίσει ένα πρόπλασμα σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό πρέπει να επικαιροποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Είναι επίσης σημαντικό σε αυτή τη προσπάθεια να έχει εμπλοκή και η Τουρκία η οποία αποτελεί την χώρα κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης.
3) Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με την αύξηση της δημοφιλίας ακραίων πολιτικών και θρησκευτικών ιδεών στις νεότερες γενιές. Δεν ωφελεί σε τίποτα να εθελοτυφλούμε και να αρνούμαστε την ύπαρξη του φαινόμενου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τις αιτίες τους και να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ακραίοι τζιχαντζιστές προέρχονται από τρίτη γενιά μεταναστών. Η πρώτη και η δεύτερη γενιά είχαν προσαρμοστεί ομαλά. Τι έγινε με τους τρίτους; Έχει σημασία να καταλάβουμε αυτήν τη διαφορά. 
4) Προώθηση μιας κοινά αποδέκτης πολιτικής λύσης στον Συριακό εμφύλιο. Εάν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία ούτε οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν ούτε οι δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους μπορούν να αναχαιτίσουν.Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε μια σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα προβλέπει για πρώτη φορά τη διενέργεια συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η βασική ιδέα όπως σκιαγραφείται περιλαμβάνει μεταβατική περίοδο για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών καθώς και κάποιου είδους αμνηστία. Ασυμφωνία εξακολουθεί να υπάρχει στον ρόλο που θα διαδραματίσει μελλοντικά ο σημερινός Πρόεδρος Άσσαντ. Αυτή η ευκαιρία για ειρήνη δεν πρέπει να χαθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ενεργητική δράση για να εξασφαλίσει ότι η διαδικασία δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Αποτυχία αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων θα οδηγήσει σχεδόν νομοτελειακά σε μια φοβική και συντηρητική Ευρώπη με κλειστά σύνορα και περιορισμό ελευθερίων. Αυτό ισοδυναμεί με ήττα των φίλων των παραδοσιακών ευρωπαϊκών αξίων και των ανοιχτών, δημοκρατικών κοινωνιών. Είναι το αντίθετο ακριβώς από αυτό που επιδίωκαν οι ιδρυτικοί πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί ακύρωση στην πράξη των θετικών στοιχείων που εκπορεύονται από την ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Τον 18ο αιώνα, οι διαμάχες μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στην Ολλανδία και το Βέλγιο οδήγησαν στην πολιτική της καθετοποίησης(verzuiling), όπου η κάθε κοινότητα συναλλασσόταν και ζούσε μέσα στα όρια της, σε απομόνωση από την άλλη. Το να ζούμε μαζί και χώρια, σαν ξένοι μέσα στην ίδια επικράτεια είναι μέρος του παρελθόντος που έχουμε αφήσει πίσω. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε εκεί.

huffingtonpost.gr

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Εκδήλωση Μνήμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι


Τα Μέλη και οι εργαζόμενοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συγκεντρωθούν αύριο στις 15.00 (ώρα Βελγίου) στην αίθουσα της Ολομέλειας για μία σύντομη εκδήλωση μνήμης για να τιμήσουν τα θύματα των τρομοκρατικών  επιθέσεων στο Παρίσι καθώς και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τους πολίτες και τις αρχές της Γαλλίας.

Επικεφαλής της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς. Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν Κλόντ Γιούνκερ και του Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στα ΜΜΕ και θα μεταδοθεί ζωντανά:



Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Οι μαυροφορεμένοι δράστες του Μπατακλάν, οι τραυματίες και η επίθεση

Οκτώ βαριά οπλισμένοι άνδρες με πολιτικά εισέβαλαν στο χώρο, εν ώρα συναυλίας - Φώναζαν για τη Συρία και «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» - Πυροβολισμοί και εκρήξεις εντός του κτιρίου
Σε εξέλιξη βρίσκεται εισβολή της αστυνομίας στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού, όπου περίπου 100 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από ένοπλους, μαυροφορομένους άντρες.
Πρόκειται για αθώους πολίτες, ο οποίοι κρατούνται όμηροι από ομάδα οκτώ ενόπλων μέσα στο θέατρο Μπατακλάν της γαλλικής πρωτεύουσας, στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη, κατά πληροφορίες, συναυλία ενός καλιφορνέζικου συγκροτήματος της ροκ, των «Eagles of Death Metal».
Η συναυλία ήταν «sold out» και, την ώρα της επίθεσης, μέσα στο θέατρο βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα. Αξιωματούχοι της αστυνομίας κάνουν λόγο για 15 νεκρούς.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro, αυτόπτης μάρτυρας, που κατάφερε να διαφύγει, είδε ομάδα ανδρών να εισβάλουν οπλισμένοι στo θέατρο Μπατακλάν, ντυμένοι με πολιτικά.
Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούγονταν πυροβολισμοί από το εσωτερικό του κτιρίου, κάνοντας λόγο για οκτώ ενόπλους, ντυμένους στα μαύρα, αλλά χωρίς μάσκες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα για τη Συρία, αλλά και «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Europe 1, που βρίσκεται μέσα στο κτίριο του Μπατακλάν, ομάδα ενόπλων με καλάσνικοφ εισέβαλαν και άρχισαν να πυροβολούν στα «τυφλά». Η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Υπήρξε πανικός και όλος ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς τη σκηνή του θεάτρου.
Οι δράστες, μαυροφορομένοι και νεαροί, δεν φορούσαν μάσκες, και ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμοι, Απειλούσαν τους ομήρους ότι θα τους σκοτώσουν έναν-έναν, ενώ τουλάχιστον ένας εκ των δραστών ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.
Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο RTL, oι ένοπλοι που εισέβαλαν στο Μπατακλάν, είχαν το χρόνο να «γεμίσουν» αρκετές φορές τα όπλα τους, εκτελώντας αθώους πολίτες.
Έξω από το συναυλιακό χώρο, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών των άγνωστων δραστών με άνδρες της γαλλικής αστυνομίας.
Γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι από το κτίριο κατάφεραν να βγουν πολλοί άνθρωποι, άλλοι τραυματίες και άλλοι καλά στην υγεία τους, όλοι τους σοκαρισμένοι από τα δραματικά γεγονότα.
Αυτόπτης μάρτυρας, που κατάφερε να διαφύγει, είπε ότι έβλεπε αίμα παντού στο θέατρο. 
Με αναρτήσεις στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook, επιζώντες μέσα από το θέατρο Μπατακλάν έκαναν λόγο για πολλούς τραυματίες και καλούσαν σε βοήθεια.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

Paris rocked by string of deadly shootings

Paris has been rocked by a string of deadly attacks, leaving at least 40 people dead and many more wounded. President François Hollande has declared a state of emergency.

At least 40 people are reported to have died in a string of attacks that began Friday evening in at least seven locations in and around Paris.
President François Hollande has declared a state of emergency and ordered national borders closed.
France24

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

EP elections: "Spitzenkandidaten", mandatory thresholds, right to vote abroad

European elections should be fought with formally endorsed, EU-wide lead candidates (“Spitzenkandidaten”) for the Commission presidency, Parliament said on Wednesday in a formal proposal for a change to EU electoral law. It says these candidates should stand for election to the EP themselves, and be formally nominated at least 12 weeks before the elections.

Following its debate on 27 October, Parliament adopted a proposal for a set of reforms to the 1976 EU Electoral Act by 315 votes to 234, with 55 abstentions. The current major differences betweennational rules undermine the notion of European citizenship and the principle of equality, says Parliament.

"We want to adjust the Electoral Act of 1976 to the new reality," said co-rapporteur Danuta Hübner (EPP, PL) in the debate on 27 October. "The elections to the European Parliament continue to be extremely national. We hope to increase citizens’ interest in participating in this important element of European decision-making."

"The young generation should be encouraged to take part in these elections. The internet generation prefers to vote online, with one click, rather than going to a town hall or a school," said co-rapporteur Jo Leinen (S&D, DE). "In some countries, the electoral lists are not completed until 17 days before the elections. I do not know how it is possible to campaign."

Parliament voted for a deadline of 12 weeks before the elections for establishing electoral lists.

For bigger EU countries, the EP advocates mandatory thresholds for obtaining seats in the European Parliament, ranging from 3 to 5% of the vote. Compared to today's system, this means that Spain and Germany would need to introduce thresholds.

Right to vote abroad

All EU citizens living abroad must be able to vote in elections to the European Parliament and electronic, online and postal-voting systems should therefore be made available in all EU member states, says Parliament.

Four countries did not provide for citizens living abroad to vote in the 2014 European elections (Czech Republic, Ireland, Malta, Slovakia). For the others, voting was either possible by post, or at the embassy, by proxy or electronically).

To stop double-voting (by people with more than one citizenship or by EU citizens living abroad), MEPs want EU countries to exchange data on voters.

More visibility for European political parties

Ballot papers used in the European elections should give equal visibility to the names and logos of national parties and the European political parties to which they are affiliated, says Parliament. A national party’s European affiliation should also be clear in all its election campaign material.

MEPs also suggest creating a cross-border joint European constituency, in which lists are headed by each political family's nominee for the post of president of the Commission

The co-rapporteurs will hold a press conference at 9.00 on Thursday, 12 November. The press conference will also be web-streamed.


Background

The EU Treaties (TFEU Article 223.1), give the European Parliament the right to initiate a procedure to reform European electoral and draw up proposals to this end. These proposals would need to be endorsed unanimously by the Council and then approved by all member states, in accordance with their respective constitutional requirements.


Ευρωεκλογές: πανευρωπαϊκοί υποψήφιοι, κατώτατα όρια, δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό

Το ΕΚ υπερψήφισε την Τετάρτη 11.11.2015 επίσημη πρόταση για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου ζητώντας να κατεβαίνουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άτομα που έχουν επιλεχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ("Spitzenkandidaten"). Η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε συνέχεια συζήτησης στην ολομέλεια στις 27 Οκτωβρίου, το ΕΚ υιοθέτησε την πρόταση για την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου της ΕΕ που χρονολογείται από το 1976 με 315 ψήφους υπέρ, 234 κατά και 55 αποχές. Οι τρέχουσες μείζονες διαφορές στους εθνικούς κανόνες έρχονται σε σύγκρουση με την ίδια την έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και της αρχής της ισότητας, υπογράμμισε το ΕΚ.

"Θέλουμε να προσαρμόσουμε τον εκλογικό νόμο του 1976 στα νέα δεδομένα", δήλωσε η συν-εισηγήτρια Danuta Hübner (ΕΛΚ, Πολωνία) στη συζήτηση στις 27 Οκτωβρίου. "Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραμένουν εξαιρετικά 'εθνικές'. Ευελπιστούμε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των πολιτών σε ότι αφορά τη συμμετοχή του σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής διαδικασίας αποφάσεων", προσέθεσε η ίδια.

"Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη νέα γενιά να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές. Η γενιά του διαδικτύου προτιμάει να ψηφίσει διαδικτυακά, με το πάτημα ενός κουμπιού, παρά να πηγαίνει σε δημαρχεία ή σχολεία για να ψηφίσει", δήλωσε ο συν-εισηγητής Jo Leinen (Σοσιαλιστές, Γερμανία). "Σε ορισμένες χώρες οι λίστες με τα ονόματα δεν ολοκληρώνονται παρά μόνο 17 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν έτσι να γίνει η οποιαδήποτε προεκλογική εκστρατεία".

Το ΕΚ ζήτησε με τη σημερινή ψηφοφορία η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων να γίνεται τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Για τις μεγαλύτερες χώρες το ΕΚ ζητάει να θεσπιστεί ένα υποχρεωτικό κατώτατο όριο μεταξύ 3% και 5%, για την κατανομή των εδρών. Συγκριτικά με το ισχύον σημερινό σύστημα αυτό θα σήμαινε ότι η Ισπανία και η Γερμανία θα χρειαζόταν να θεσπίσουν τέτοια κατώτατα όρια.

Δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό

Το ΕΚ ζητάει όλοι οι πολίτες της ΕΕ να μπορούν να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές και για να γίνει αυτό, να καθιερωθούν ηλεκτρονικά, διαδικτυακά και ταχυδρομικά συστήματα ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη της.

Τέσσερις χώρες δεν έδωσαν τη δυνατότητα στους πολίτες τους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 (η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβακία). Για τις υπόλοιπες χώρες, η ψηφοφορία ήταν δυνατή μέσω ταχυδρομείου, στις κατά τόπους Πρεσβείες, δια αντιπροσώπου ή ηλεκτρονικά.

Για να σταματήσει η διπλή ψήφος (από άτομα με περισσότερες από μία ιθαγένεια ή από πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στο εξωτερικό) , οι ευρωβουλευτές θέλουν οι χώρες της ΕΕ να ανταλλάσσουν μεταξύ τους δεδομένα για τους ψηφοφόρους.

Μεγαλύτερη προβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων

Το ΕΚ υποστηρίζει ότι τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται στις ευρωεκλογές θα πρέπει να προβάλλουν εξίσου τα ονόματα και τα λογότυπα των εθνικών κομμάτων με αυτά των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων με τα οποία είναι συνδεδεμένα. Η σύνδεση ενός εθνικού πολιτικού κόμματος με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό θα πρέπει να γίνεται σαφής και να προβάλλεται κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης τη δημιουργία μίας κοινής εκλογικής περιφέρειας, στην οποία επικεφαλής των ψηφοδελτίων θα είναι ο υποψήφιος που προτείνει κάθε πολιτική οικογένεια για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής.

Οι δύο εισηγητές θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στις 9πμ ώρα Βελγίου.

Ιστορικό

Οι Συνθήκες της ΕΕ, και ιδίως το άρθρο 223.1 της ΣΛΕΕ, δίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το δικαίωμα να κινήσει τη διαδικασία για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εκλογικού συστήματος και να διατυπώσει προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από το Συμβούλιο ομόφωνα και να κυρωθούν από όλα τα κράτη μέλη, όπως επιτάσσεται από το Σύνταγμα τους.



ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Τρία ερωτήματα που αφορούν στην επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση δύο ταμείων, καταπιστευμάτων, στήριξης των προσφύγων και των μεταναστών από την Συρία και την Αφρική, έθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η Μαρία Σπυράκη σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενη στην κα. Γκεοργκίεβα, αρμόδια αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό και το Ανθρώπινο Δυναμικό, τόνισε ότι πρέπει τα δύο ταμεία στήριξης των προσφύγων να χρηματοδοτηθούν άμεσα ώστε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία και την Αφρική να μπορούν να μένουν κοντά στις εστίες τους.
«Η χρηματοδότηση των καταπιστευμάτων καθυστερεί δραματικά. Και οι Έλληνες στην Κω και τη Λέσβο συνεχίζουν να υποδέχονται τους πρόσφυγες και βλέπουν καθημερινά παιδιά να πνίγονται» τόνισε η Μαρία Σπυράκη και, απευθυνόμενη στην κα. Γκεοργκίεβα, την κάλεσε να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
«1. Αρκούν αυτά τα χρήματα; Είναι δεσμευτικός ο χρόνος της εθελοντικής συνεισφοράς των κρατών-μελών;
2. Πότε θα καταβληθούν; Πώς θα αυξηθεί η χρηματοδότηση;
3. Πώς παρακολουθούμε ως Ε.Ε. την εφαρμογή των συμφωνιών με τρίτες χώρες οι οποίες χρηματοδοτούνται από δικούς μας πόρους;»
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ επεσήμανε και την ανάγκη ελέγχου των τρίτων χωρών που χρηματοδοτούνται για το σκοπό αυτό, όπως η Τουρκία που ενώ έλαβε 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως προενταξιακή βοήθεια για τον έλεγχο των προσφύγων, κανείς δεν γνωρίζει αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ κατέληξε κρούοντας τον κώδωνα λέγοντας: «Πρέπει να δράσουμε. Να δράσουμε τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση ξέρετε ο ευρωσκεπτικισμός θα ανθίζει πάνω στην απελπισία που φέρνουν οι πρόσφυγες στο έδαφός μας.»
Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Κυρία πρόεδρε, κυρία αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γκεοργκίεβα.
Οι Έλληνες που υποδέχονται τους πρόσφυγες στη Λέσβο και την Κω και βλέπουν παιδιά να πνίγονται, ταυτόχρονα ρωτάνε «τί κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλο αυτό». Η απάντηση είναι ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πολλά», αλλά συμβαίνει στη ζωή να είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για αυτά που κάνουμε αλλά και γι’ αυτά που δεν κάνουμε. Και πράγματι εδώ η χρηματοδότηση των καταπιστευμάτων των ταμείων για τη Συρία και την Αφρική, καθυστερεί δραματικά. Και τα ερωτήματα είναι: «Είναι δεσμευτικός ο χρόνος της εθελοντικής συνεισφοράς των κρατών-μελών; Αρκούν αυτά τα χρήματα;» «Όχι», είναι η απάντηση. «Πότε θα καταβληθούν»; Κανένας μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει. «Πως θα αυξηθεί αυτή η χρηματοδότηση; Θα ληφθεί υπόψη ότι δίνονται 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετοι πόροι στα κράτη μέλη ώστε να χρηματοδοτηθούν και τέτοιου είδους δράσεις»; Και τρίτο και πιο σοβαρό «πώς παρακολουθούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση την εφαρμογή των συμφωνιών με τρίτες χώρες οι οποίες χρηματοδοτούνται από δικούς μας πόρους;»
Ξεκινώντας από την Τουρκία που παίρνει τρία δισεκατομμύρια ευρώ με βάση προενταξιακή βοήθεια. Πώς το κάνουμε αυτό; Πρέπει να δράσουμε. Να δράσουμε τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση ξέρετε ο ευρωσκεπτικισμός θα ανθίζει πάνω στην απελπισία που φέρνουν οι πρόσφυγες στο έδαφός μας.


Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Germany makes U-turn on Syria refugees


  • Migrants sleep in Budapest train station, en route to Germany (Photo: Michael Gubi)
Germany announced Tuesday (10 November) it is again applying Dublin rules on asylum for Syrian refugees.
The move is a U-turn on a migration policy followed since August as well as a new indicator of tension in chancellor Angela Merkel's coalition.
The interior ministry told German media that since 21 October, authorities are "applying the Dublin regulation for all countries of origin and all member states (except Greece)."
That means migrants are sent back to the first country in which they entered the EU and where their asylum application must be examined.
This does not apply to Greece, where reception capacities are stretched and living conditions for migrants are deemed too poor.
The decision is a reversal of a step, taken in August, to suspend Dublin rules for Syrians, in a move criticised by some EU capitals for acting as a pull factor for more refugees to come.
Germany is expecting to receive between 800,000 and 1 million asylum claims this year. The IFO economic institute said Tuesday that housing, feeding, educating and health-care for the migrants would cost €21.1 billion in 2015.
The impact of the latest U-turn is unclear for now, as the interior ministry did not specify whether it would start sending back migrants to Austria, Hungary, or Croatia.
It said it would take decisions on a case-by-case basis, and evaluate whether sending migrants back to other EU countries is a "realistic possibility".

Limited possibilities

The announcement came as a surprise for MPs from both Merkel's CDU party and its SPD ally, as well as for the head of the federal migration office.
It suggests new cracks in the government, only days after acompromise was found between the CDU, its Bavarian sister party CSU and the SPD on how face the influx of migrants.
On Friday (6 November), interior minister Thomas de Maiziere said that Syrians would be granted "secondary protection" only and that family reunification would be suspended for two years.
The decision was later denied by the government.
But on Sunday, the influential finance minister, Wolfgang Schaeuble, expressed his support for de Maiziere and said Germany should end its "open door" policy.
"We need to send a clear message to the world: We are very much prepared to help. We've shown that we are. But our possibilities are also limited," he said in an interview with ARD television.
Early October, De Maiziere, a supporter of a tougher policy on migrants, has been stripped of responsibility for coordinating the government response to the crisis. He now seems to take initiatives that contradict Merkel's general orientations.
De Maiziere's new move on Dublin puts Merkel in an awkward position with her Social-Democrat allies, who criticised it, as well as with some parts of her own party.
The new rift comes as the CDU comes under pressure from anti-immigrant movements in Germany.
A poll published by Bild newspaper Tuesday showed a new fall in popularity for the CDU, while the anti-euro and anti-immigration AfD party reached 10 percent of voting intention for the first time.
euobserver.com

Sweden reintroduces border controls

Sweden is to impose temporary border controls to try to manage the flow of refugees, which is putting the country’s infrastructure under stress.
The decision was announced Wednesday evening (11 November) and will be effective Thursday at noon for a 10-day period which could be extended for 20 days.
Controls will be take place mainly on the Oresund bridge, in the south of the country, where traffic comes from Denmark, and in ferry ports in the region where boats arrive from Denmark and Germany.
"The overall assessment when we collect information from the police, the Civil Contingencies Agency and the Migration Agency is that it is warranted to impose temporary border controls," interior minister Anders Ygeman told a press conference.
More than 120,000 people have arrived since January in Sweden, which is, with Germany, one the favoured destinations for migrants coming to Europe and whic has, until recently, upheld what Ygeman called a "generous" policy.
Between 160,000 and 190,000 asylum seekers are expected this year, up from 81,000 in all of 2014. Thirty thousand are unaccompanied minors.
Sweden receives the most refugees per capita in the EU.
The Swedish Migration Agency recently warned itis short of 25,000 to 45,000 sleeping places for everyone by the end of the year.
The assessment proved to be an alarm bell for the centre-left coalition government.
Last week, the government asked the EU to relocate some asylum seekers to other EU countries to relieve migrant centres and social services.
Reestablishing border control is a step further to get help from EU partners.
"Our signal to the rest of the EU is crystal clear,” Ygeman said.
“Sweden is the country that has shouldered the greatest responsibility for the refugee crisis. If we are to cope with this mutual challenge, the other countries must take their responsibility.”
Sweden is the fourth country to reestablish border controls since the start of the crisis in summer.
In September, Germany, Austria, and Slovenia applied a rule from the Schengen code on passport-free travel which allows emergency border controls in case of “serious threat to public policy or internal security.”
Denmark could be next.
But speakig from Malta, where he is participating in an EU-Africa summit, Danish prime minister Lars Lokke Rasmusse told the BBC he has not yet consider edestablishing controls.
"We have contingency plans in Denmark, so we can start border controls, and we can do it quickly," he said. "The question is whether it is wise."
euobserver.com