Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Τρία ερωτήματα που αφορούν στην επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση δύο ταμείων, καταπιστευμάτων, στήριξης των προσφύγων και των μεταναστών από την Συρία και την Αφρική, έθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η Μαρία Σπυράκη σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενη στην κα. Γκεοργκίεβα, αρμόδια αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό και το Ανθρώπινο Δυναμικό, τόνισε ότι πρέπει τα δύο ταμεία στήριξης των προσφύγων να χρηματοδοτηθούν άμεσα ώστε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία και την Αφρική να μπορούν να μένουν κοντά στις εστίες τους.
«Η χρηματοδότηση των καταπιστευμάτων καθυστερεί δραματικά. Και οι Έλληνες στην Κω και τη Λέσβο συνεχίζουν να υποδέχονται τους πρόσφυγες και βλέπουν καθημερινά παιδιά να πνίγονται» τόνισε η Μαρία Σπυράκη και, απευθυνόμενη στην κα. Γκεοργκίεβα, την κάλεσε να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
«1. Αρκούν αυτά τα χρήματα; Είναι δεσμευτικός ο χρόνος της εθελοντικής συνεισφοράς των κρατών-μελών;
2. Πότε θα καταβληθούν; Πώς θα αυξηθεί η χρηματοδότηση;
3. Πώς παρακολουθούμε ως Ε.Ε. την εφαρμογή των συμφωνιών με τρίτες χώρες οι οποίες χρηματοδοτούνται από δικούς μας πόρους;»
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ επεσήμανε και την ανάγκη ελέγχου των τρίτων χωρών που χρηματοδοτούνται για το σκοπό αυτό, όπως η Τουρκία που ενώ έλαβε 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως προενταξιακή βοήθεια για τον έλεγχο των προσφύγων, κανείς δεν γνωρίζει αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ κατέληξε κρούοντας τον κώδωνα λέγοντας: «Πρέπει να δράσουμε. Να δράσουμε τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση ξέρετε ο ευρωσκεπτικισμός θα ανθίζει πάνω στην απελπισία που φέρνουν οι πρόσφυγες στο έδαφός μας.»
Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Κυρία πρόεδρε, κυρία αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γκεοργκίεβα.
Οι Έλληνες που υποδέχονται τους πρόσφυγες στη Λέσβο και την Κω και βλέπουν παιδιά να πνίγονται, ταυτόχρονα ρωτάνε «τί κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλο αυτό». Η απάντηση είναι ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πολλά», αλλά συμβαίνει στη ζωή να είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για αυτά που κάνουμε αλλά και γι’ αυτά που δεν κάνουμε. Και πράγματι εδώ η χρηματοδότηση των καταπιστευμάτων των ταμείων για τη Συρία και την Αφρική, καθυστερεί δραματικά. Και τα ερωτήματα είναι: «Είναι δεσμευτικός ο χρόνος της εθελοντικής συνεισφοράς των κρατών-μελών; Αρκούν αυτά τα χρήματα;» «Όχι», είναι η απάντηση. «Πότε θα καταβληθούν»; Κανένας μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει. «Πως θα αυξηθεί αυτή η χρηματοδότηση; Θα ληφθεί υπόψη ότι δίνονται 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετοι πόροι στα κράτη μέλη ώστε να χρηματοδοτηθούν και τέτοιου είδους δράσεις»; Και τρίτο και πιο σοβαρό «πώς παρακολουθούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση την εφαρμογή των συμφωνιών με τρίτες χώρες οι οποίες χρηματοδοτούνται από δικούς μας πόρους;»
Ξεκινώντας από την Τουρκία που παίρνει τρία δισεκατομμύρια ευρώ με βάση προενταξιακή βοήθεια. Πώς το κάνουμε αυτό; Πρέπει να δράσουμε. Να δράσουμε τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση ξέρετε ο ευρωσκεπτικισμός θα ανθίζει πάνω στην απελπισία που φέρνουν οι πρόσφυγες στο έδαφός μας.