Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η Ελένη Θεοχάρους φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σεμινάριο με τίτλο:Κύπρος: Θρησκευτική Ελευθερία

Η Ελένη Θεοχάρους φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σεμινάριο με τίτλο:

Κύπρος: Θρησκευτική Ελευθερία
και Πολιτιστική Κληρονομιά

με τη συμμετοχή θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το σεμινάριο που φιλοξένησε σήμερα, στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, με τίτλο "Κύπρος: Θρησκευτική Ελευθερία και Πολιτιστική Κληρονομιά". Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, με συνδιοργανωτές την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να ανακινήσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη διαδικασία του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου και να ενημερώσει το κοινό για τη βίαιη και συστηματική καταστροφή που έχει υποστεί η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της κατεχόμενης Κύπρου και για τη συνεχιζόμενη πολιτική λεηλασίας, καταστροφής και βεβήλωσης αυτής από τις κατοχικές αρχές, ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και της παράνομης κατοχής του 36.2% του Κυπριακού εδάφους.

Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος οι Σεβασμιότατοι κκ. Μητροπολίτης Κωσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων στην Κύπρο Mgr. Nareg και ο Μαρωνίτης Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Mgr. Youssef Soueif. Την πολιτική πλευρά εκπροσώπησαν με ομιλίες τους οι κκ. Πρέσβης Σπύρος Αττάς, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, η Ευρωβουλευτής και Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας του ΕΛΚ στο ΕΚ Ελένη Θεοχάρους, η Εκτελεστική Γραμματέας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Elizabeta Kitanovic και ο Κροάτης Ευρωβουλευτής Davor Stier.

Προσκλήθηκε  επίσης και αποδέχθηκε την πρόσκληση ο Μουφτής στον οποίο δεν επιτράπηκε η συμμετοχή από το κατοχικό καθεστώς. Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν ακόμη ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των διπλωματικών υπηρεσιών καθώς επίσης και εκπρόσωποι της διπλωματικής υπηρεσίας των Τουρκοκυπρίων στις Βρυξέλλες.
Το σεμινάριο διεξήχθη σε δύο ενότητες, το πρώτο με τίτλο: "Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου: η Θρησκευτική Ελευθερία στην Κύπρο και η κατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς",υπό τον συντονισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αχαΐας Αθανασίου, Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ, ενώ το δεύτερο με τίτλο: "Συνεχιζόμενη ανάγκη για μόνιμη Επαναφορά της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο" συντόνισε η κα Ανδρούλλα Καμιναρά, Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης «Γνώση, Επιδόσεις και Αποτελεσματικότητα» της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Τα συμπεράσματα του σεμιναρίου αποτίμησε ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΕΛΚ, Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και αυτά συνοψίστηκαν στα εξής:
Μετά από σαράντα ένα χρόνια κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, α. η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων, ενώ οι Τουρκοκύπριοι που ζουν σε εδάφη υπό τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
β. Το πρόβλημα δεν δημιουργείται ούτε και συνίσταται μεταξύ των ανθρώπων, αλλά είναι κατά βάση πολιτικό, το οποίο μάλιστα τις περισσότερες φορές έχει μια τεχνητή επιφάνεια που δημιουργείται από την Τουρκία, προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλους βαθύτερους στόχους.
γ. Ο διάλογος μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου, που λαμβάνει χώρα ήδη από το 2010, συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των νόμιμων κατοίκων του νησιού. Επιπλέον, ενισχύει τις προσπάθειες για διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
δ. Η ετήσια οικονομική ενίσχυση που παρέχεται - από το 2010 - από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, είναι πολύ σημαντική, διότι όλα τα μνημεία που έχουν αναστηλωθεί αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής και παράλληλα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εντείνουν την οικονομική τους ενίσχυση για την εν εξελίξει διαδικασία διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται με εξαφάνιση από την Κύπρο.
ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούνται, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, να υπογραμμίσουν στην Τουρκία ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου είναι υποχρεωτικός για την ομαλή συνέχιση της ενταξιακής της πορείας.