Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Μοσκοβισί: Προς συμβιβασμό για τα «κόκκινα δάνεια», πρόβλημα το ασφαλιστικό


Θα υπάρξει ένας καλός συμβιβασμός για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος - Τσίπρας σε Σούλτς: Δεν είναι δυνατόν να απαιτείτε από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς για την α' κατοικία, ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη για τους πρόσφυγες - Σουλτς: Δικαιολογημένα τα αιτήματά σας, θα τα μεταφέρω στις Βρυξέλλες

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση και την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Αν και έθεσε ως προϋπόθεση για τα δέκα δισ. ευρώ στις τράπεζες να έχει λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων και να εφαρμοστούν οι αλλαγές στη διοίκηση των τραπεζών, δεν συνέδεσε πλέον ρητά το θέμα αυτό με τα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα βρεθεί ένας καλός συμβιβασμός στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας ότι «συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν, για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους».

«Θα βρούμε το συμβιβασμό ώστε να μην διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει κτήμα μια κουλτούρα πληρωμής» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ξεκάθαρα το προσφυγικό με το ζήτημα των πλειστηριασμών, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας των Ελλήνων, τόνισε κατά τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας δίνουν από το φαγητό τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μοσκοβισί για τους πλειστηριασμούς: Λύση που θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες
Όπως τόνισε, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένα βασικό βήμα για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, ωστόσο, πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος για να ανοίξει και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Πολλή δουλειά μένει να γίνει από τώρα και μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση πριν τη Δευτέρα για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. 

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμό με μία λύση που θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν θα χαρίζεται «σε αυτούς που καταφεύγουν στη συστηματική πτώχευση, για να αποφύγουν τις ευθύνες τους».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ότι εκκρεμεί η υλοποίηση ορισμένων εκ των πρώτων προαπαιτούμενων και ότι θα πρέπει να υπάρξει εντός Νοεμβρίου η νομοθέτηση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί βασική μεταρρύθμιση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο ερωτηθείς γι' αυτό, καθώς νωρίτερα είχε προηγηθεί και συνάντηση του με τον υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, ήταν αρκετά φειδωλός. 

Όπως είπε, «είμαστε ακόμα σε συνομιλίες» και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μιλήσουν με τους ειδικούς του αρμόδιου υπουργείου για το ασφαλιστικό, προτού ληφθούν αποφάσεις.

«Ο Νοέμβριος θα είναι μήνας ασφαλιστικού» τόνισε ο κ.Μοσκοβισί, και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν είναι ποτέ δημοφιλείς, πρέπει όμως να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να γίνει το σύστημα βιώσιμο και να μπορέσει η οικονομία να τραβήξει προς τα μπρος». 

protothema.gr