Ελλάδα, Τουρκία, Frontex είναι υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γ. Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερωτήσεις της Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων.
Η Εύα Καϊλή επέμεινε για διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι μόνο χθες, είχαμε 36 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από Τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων κάποια οπλισμένα, και ρωτώντας ποιός θα ήταν ο ρόλος του ΝΑΤΟ στις καθημερινές αυτές προκλήσεις. Απαντώντας, ο Γενικός Γραμματέας, απάντησε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακούν σε τέτοια ζητήματα και θα ακολουθήσουν μονάχα τον σκοπό της επιχείρησης, που είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε έντονα το ζήτημα της εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την συμμετοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ.Στόλτενμπεργκ, καθώς σήμερα υπήρξαν ανησυχητικές δηλώσεις για μη αποδοχή από την Τουρκία των μεταναστών που το ΝΑΤΟ ή η Frontex θα εντοπίζουν. Στην παρέμβαση του ρώτησε πιο συγκεκριμένα, αν η συμφωνία προβλέπει όντως την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που θα εντοπίζονται από τα πλοία της Νατοϊκής Δύναμης, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Άγκυρα εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ φέρεται να αρνείται εκ των προτέρων την επιστροφή των προσφύγων στα παράλιά της. Τέλος τόνισε ότι αν το ΝΑΤΟ δεν έχει ρόλο αποτροπής των διακινητών τότε δεν έχει κανένα ρόλο στο Αιγαίο. Ο Γενικός Γραμματέας απευθυνόμενος στους δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές, διευκρίνισε πως το ΝΑΤΟ θα έχει βοηθητικό ρόλο προς τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και δυνάμεων της Frontex. Το ΝΑΤΟ δεν θα είναι αυτό που θα επιστρέψει πρόσφυγες. Ο ρόλος του είναι να βοηθήσει και να υποστηρίξει την Ελλάδα, την Τουρκία και την Frontex να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Όμως, όπως υπογράμμισε, αν τα πλοία της Συμμαχίας χρειαστεί να προβούν σε επιχειρήσεις διάσωσης, τότε οι διασωθέντες θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία. Επισήμανε επίσης, πως προς το παρόν υπάρχει μόνο η πολιτική απόφαση των 28 Υπουργών Άμυνας. Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο έχουν απλά την εντολή να επιτηρούν και να ανταλλάσουν πληροφορίες με τα εμπλεκόμενα Κράτη. |
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016
“Ελλάδα, Τουρκία, Frontex υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού”
Ημερίδα σε συνεργασία με την Google: "Ψηφιακός τουρισμός: Δυνατότητες ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο"
Ημερίδα σε συνεργασία με την Google, οργάνωσε η ευρωβουλευτής της Ελιάς- Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα "Ψηφιακός τουρισμός: Δυνατότητες ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο". Στόχος της ημερίδας, πέρα από τη δικτύωση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Google και διαφόρων startups, ήταν να συζητηθούν οι δυνατότητες εκμετάλλευσης της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος της Ελληνικής και Κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας. Παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα καθώς συμμετείχαν και ελληνικές εταιρίες. Η Google παρουσίασε μάλιστα και τα αποτελέσματα του προγράμματός της "Grow Greek tourism online" το οποίο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ τη ΣΕΤΕ και το υπουργείο Τουρισμού, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη δυνατότητα πολλών εταιριών να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους ικανότητες και να βελτιώσουν την online παρουσία της τουριστικής τους επιχείρησης αλλά και τις προσδοκίες για την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο David Goodler , Director of Tourist Economics στο Oxford economics., o Διονύσης Κολοκοτσάς government relation manager στη Google, η Ιωάννα Δρέττα από τον ΣΕΤΕ και η Άντζελα Βαρελά, Γενική διευθύντρια Προβολής του ΕΟΤ, καθώς και εκπρόσωποι από επιτυχημένα ελληνικά startups όπως οι Incrediblue και Ευμέλια.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επιπλέον Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα: Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Μίλτος Κύρκος από το Ποτάμι, ο Κύπριος ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Δημήτρης Παπαδάκης, και άλλοι.
Η Εύα Καϊλή τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανάδειξης του Ελληνικού και Κυπριακού τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεσμεύτηκε για την διοργάνωση σειράς αντίστοιχων ημερίδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή και την ανοικοδόμηση μιας πραγματικά Ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην ΕΕ, όπως αποφασίστηκε λίγες εβδομάδες πριν.
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016
Έκθεση Ελληνικού κοσμήματος στην "Τεχνόπολις" στο Γκάζι
Το 2016 η παρουσίαση της πλατφόρμας A JEWEL MADE IN GREECE επιστρέφει, ακόμα πιο δημιουργική με μια πληθώρα δράσεων. Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα "Μηχανουργείο", οι δημιουργοί θα εκθέσουν τα κοσμήματά τους στο διάστημα 25 - 29 Φεβρουαρίου 2016, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με την Ιστορία του Ελληνικού Κοσμήματος και το πώς αυτή επηρεάζει το έργο τους. Η τρίτη ετήσια συνάντηση δημιουργών εικαστικού κοσμήματος επιφυλάσσει, ωστόσο, μία ακόμα έκπληξη στους επισκέπτες, αφού θα φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με τίτλο “Ασκήσεις Ύλης” με σχεδιαστές καταξιωμένους ή νέους, που δημιουργούν κοσμήματα, χρησιμοποιώντας μέταλλο και εναλλακτικές πρώτες ύλες με εφήμερα υλικά όπως ξύλο, χαρτί, ύφασμα, γυαλί, βάζοντας έτσι την προσωπική τους σφραγίδα. Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας με μοναδικές δημιουργίες της σχεδιάστριας μόδας Άντριας Παπαδοπούλου σε μία παρουσίαση, όπου το κόσμημα γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι και φυσική συνέχεια του ρούχου. Θα ακολουθήσει cocktail, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του Πανελληνίου Σωματείου Γυναικών “ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ”.
Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου θα γίνει ομιλία με τίτλο "Πολύτιμα: Εκτίμηση - Προστασία - Ασφάλιση" με ομιλητές εκπροσώπους από την Ασφαλιστική Εταιρεία DAÈS-LONDON INSURANSE BROKERS, από την Εταιρεία ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ, και την κυρία Έλια Πορταλάκη εκπρόσωπο στην Ελλάδα των SHOTHEBYS.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν ταυτόχρονα την δυνατότητα να επιλέξουν το αγαπημένο τους κόσμημα μέσω ειδικής ψηφοφορίας που διεξάγεται ηλεκτρονικά στο αεροδρόμιο και την Τεχνόπολη από μία οθόνη αφής, και μέσω κάλπης, ή ψηφίζοντας στο www.ajewelmadeingreece.grαλλά και στην επίσημη σελίδα της πλατφόρμας στο Facebook.
Στο κόσμημα που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους θα απονεμηθεί ο τίτλος “The Jewel Made In Greece” σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.
Την επιτροπή που θα διαχειριστεί, διαφυλάξει τα αποτελέσματα και θα απονείμει ταυτόχρονα και ένα βραβείο συμμετέχουν Η Ιωάννα Λαλαούνη, Λίνα Φανουράκη, Αφροδίτη Λήτη και Ίρις Κρητικού.
Ιδέα - Σχεδιασμός - Διοργάνωση: Μαίρη Σαμόλη.
Σύμβουλος : Ιστορικός Τέχνης, Ίρις Κρητικού.
Σύμβουλος Σχεδιασμού: Βερίνα Σαμόλη
Συμμετέχοντες δημιουργοί
3η Ετήσια Συνάντηση Δημιουργών και μεγάλων οίκων:
Λιάνα Βουράκη, Λίνα Φανουράκη, Haniotis Jewellery
Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μάριος Βουτσινάς, Μάγια Γεωργιάδου, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Μάγια Ζούλοβιτς, Ελένη Ζώλια, Alexandra Itouna, Κατερίνα Ιωαννίδη, Μαρία Καπρίλη, Μάρα Καρτάλη, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Joanna Cave, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδη, Μαρία Κοντογιωργάκη, Κατερίνα Κουλουμπούρου, Μπεδρός Κοσκαριάν, Τanja Ludyga, Ιλεάννα Μακρή, Τόνια Μακρή, Σαρίνα Μπέζα, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Ελένη Ορφανού, Λάμπρος Παπαγεωργίου & Σεμέλη Ανδρουλιδάκη, Χρυσάνθη Παπαξένου, Δάφνη Παπαθανασοπούλου, Μichael Pelamidis, Αμαλία Πετσάλη, Μαριλού Προκοπίου, Μαίρη Σαμόλη, Πολίνα Σαπoυνά Έλλις, Χριστίνα Σούμπλη, Μαργαρίτα Χρυσάκη.
Ασκήσεις Ύλης: Κατερίνα Αργυρού, Ξένια Νεφέλη Βλάχου, Μαρία Γκαβαϊσέ, Τάσσα Θεοχάρις Γκανίδου, Ελπίδα Διακοπούλου, Σταυρούλα Καζιάλε, Έλενα Καπομπασoπούλου, Ιρίνα Καλιντζάκη, Bάσω Καλουδιώτη, Κάτια Κολοκυθά, Μίνα Κορδαλή, Φωτεινή Κωστούλη, Paula Lakah, Μάρα Μυλωνοπούλου, Μαρία Ξανθάκου, Σοφία Πάσχου, Αννέτα Προβοπούλου, Νία Σταθούλια, Ελευθερία Σταμάτη, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Λίνα Τουπεκτσή, Βασιλική Τσούτσουβα, Μιλτιάδης Τύμβιος & Βασιλική Γκαβά, Μαρία Χάνιου, Alexandra Herrmann, Τατιάνα Χωρέμη.
Athens International Airport
11 Ιανουαρίου-31 Μαρτίου
"The Sheltering Sky"
Οι δράσεις της πλατφόρμας για το 2016 ξεκίνησαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην αίθουσα Τέχνη & Πολιτσμός (πεδίο αφίξεων εκτός Σένγκεν) με τίτλο “THE SHELTERING SKY” – «Στο Καταφύγιο του ουρανού». Από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016, οι επιβάτες και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό ελληνικού πολιτισμού και σύγχρονης τέχνης, μέσα από τις δημιουργίες 33 Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία μικρή ταινία με θέμα την Ιστορία του Ελληνικού Κοσμήματος μέσα από τα μάτια του επισκέπτη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Τιμώντας τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η πλατφόρμα Α Jewel Made In Greece στην τρίτη της διοργάνωση, συναντάται με την ιστορία και τη δυναμική των ανεκτίμητων κοσμημάτων που περιέχονται στις Συλλογές του και τα οποία αποτελούν ασταμάτητη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τα μέλη της. Η παραγωγή μιας μικρής ταινίας που θα προβάλλεται ταυτόχρονα στο αεροδρόμιο στο Μουσείο και στην Τεχνόπολη με πρωταγωνίστρια την εξαίρετη ηθοποιό και πρωθιέρεια στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, Κατερίνα Διδασκάλου, θα οδηγήσει τους θεατές στις λαμπρές Αίθουσες του ιστορικού, μνημειακού Αθηναϊκού κτιρίου και θα μας αποκαλύψει το απαστράπτον πανόραμα της αρχαίας ελληνικής Κοσμηματικής και τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Τον Φεβρουάριο 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ο επίσημος προσκεκλημένος της διοργάνωσης.
__________
Τρία χρόνια πριν, η ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη, για τη δημιουργία μιας ευέλικτης και ξεχωριστής πλατφόρμας, στην οποία θα συμμετείχαν Έλληνες σχεδιαστές - δημιουργοί κοσμημάτων, πήρε σάρκα και οστά και η πρώτη έκθεση σύγχρονου, ελληνικού κοσμήματος ήταν γεγονός. Μια πλειάδα Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων, παρουσίασε όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος σε ένα κοινό που, σε διάρκεια μίας εβδομάδας ξεπέρασε τους 7.000 επισκέπτες,. Η παρουσίαση της πλατφόρμας επανήλθε το 2015, στην Τεχνόπολη, στο World Trade Center στο Dubai, στο Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες και ολοκλήρωσε τον κύκλο των ταξιδιών, για το 2015, στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεικνύοντας πως το ελληνικό κόσμημα έχει δυναμική, ιστορία και ισχυρή ταυτότητα και γι αυτό έχει την δυνατότητα να κατακτήσει μιαν εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο χάρτη της τέχνης της κοσμηματοποιίας.
thebestpress1
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016
Με την πλάτη στον τοίχο
Με την πλάτη στον τοίχο - Άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών
Πριν από λίγες ημέρες είχαμε τη διαρροή πρακτικών συζήτησης μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τα οποία προκύπτει ότι η Τουρκία δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με το ποσό των 3 δισ. ευρώ που έλαβε τον Οκτώβριο με αντάλλαγμα τον περιορισμό της προσφυγικής ροής. Αντίθετα, πλέον απαιτεί 3 δισ. ευρώ ανά έτος και θεωρεί ότι μας κάνει και χάρη. Ταυτόχρονα, όπως όλοι ξέρουμε, η προσφυγική ροή δεν έχει μειωθεί καθόλου όλο αυτό το διάστημα και παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενέστατες. Δυστυχώς η Ευρώπη εξακολουθεί να κωφεύει. Η Τουρκία υποβαθμίζει την ανθρώπινη τραγωδία επιλέγοντας την πρακτική του ανατολίτικου παζαριού για να αποσπάσει οικονομικά και γεωπολιτικά ανταλλάγματα. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε κοινές περιπολίες για τον περιορισμό της προσφυγικής ροής είναι ακόμα ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εδώ και μήνες η Τουρκία προσπαθεί να προωθήσει τις κοινές περιπολίες. Φυσικά αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στο θέμα της αρμοδιότητας για την έρευνα και διάσωση, όπου η Αγκυρα επιθυμεί να διχοτομήσει το Αιγαίο. Με δεδομένη την αποτυχία της πρότασης για τις κοινές περιπολίες η Τουρκία απλώς την επανέφερε υπό τον τίτλο της κοινής επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά επιφυλακτική στην εμπλοκή της Συμμαχίας σε κοινές ασκήσεις αλλά και στο ζήτημα των επιχειρησιακών Στρατηγείων στο Αιγαίο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι η Αγκυρα προσπαθεί να κερδίσει μικρές υποχωρήσεις, οι οποίες κρινόμενες συσσωρευτικά λειτουργούσαν εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παρά τα περσινά μαθήματα για τον τρόπο διαπραγμάτευσης του τρίτου Μνημονίου, που πληρώνει πανάκριβα σήμερα ο ελληνικός λαός, στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι η σπατάλη του χρόνου δεν οδηγεί παρά μόνο σε άτακτες υποχωρήσεις. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Τουρκία, ανακοινώθηκε γερμανο-τουρκική πρόταση συμμετοχής του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση της προσφυγικής ροής στο Αιγαίο. Και η Ελλάδα πού είναι σε όλα αυτά; Είναι απλά απούσα. Η Αθήνα υπερφαλαγγίστηκε από τον ελιγμό της Αγκυρας και βρέθηκε αιφνιδιασμένη. Παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει λίγα εικοσιτετράωρα από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Λονδίνο, η Ελλάδα φάνηκε να αγνοεί πλήρως την πρόταση για εμπλοκή ΝΑΤΟ, μια και το θέμα δεν είχε συζητηθεί στη βρετανική πρωτεύουσα. Απαιτήθηκε μάλιστα διευκρινιστικό τηλεφώνημα από την Αθήνα στο Βερολίνο για σχετική ενημέρωση. Η διπλωματική μας απομόνωση δεν θα μπορούσε να είναι πιο εμφανής. Δυστυχώς, όπως έγινε και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο ερασιτεχνισμός και η ελαφρότητα επικρατούν στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ετσι, τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες είναι φυσικά «κατ’ αρχήν θετική», ο κ. Καμμένος ισχυριζόταν ότι αποδέχτηκε η Ελλάδα την εμπλοκή του ΝΑΤΟ «αλλά με εγγύηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Ακόμα πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι η εμπλοκή της Frontex ως ευρωπαϊκής ακτοφυλακής θα αποτελούσε de facto αποδοχή της ελληνικής θέσης, μια και θα επιχειρούσε στο συνολικό εύρος των συνόρων. Αντίθετα, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα περιοριστεί στο βόρειο Αιγαίο, μια και στα Δωδεκάνησα η Αγκυρα παραδοσιακά ασκεί βέτο. Γιατί όταν τέθηκε το θέμα της μετεξέλιξης της Frontex, όπου θα αποφεύγαμε τη συμμετοχή της Τουρκίας, οι υπουργοί μας έθεσαν θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων ενώ τώρα είναι θετικοί στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ; Είναι πραγματικά κρίμα, προσπάθειες δεκαετιών και πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας να ανατρέπονται «στο πόδι» χωρίς καμία σκέψη για τις πιθανές επιπτώσεις. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Η Ελλάδα πρέπει να αναδεικνύει συνεχώς, με συνέπεια και σαφήνεια, το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία χρησιμοποιώντας τη θέση μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πρέπει επίσης να σέβεται τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη ζώνη Σένγκεν. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε αφορμές σε τρίτους για να μας κατηγορούν και να δημιουργούν έκτακτες καταστάσεις που δεν ελέγχουμε. Τέλος, πρέπει να είναι αμετακίνητη στις εθνικές θέσεις της όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016
Η Μαστίχα Χίου αναγνωρίσθηκε ως φυσικό φαρμακευτικό προϊόν
Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων η Μαστίχα Χίου αναγνωρίσθηκε ως φυσικό φαρμακευτικό προϊόν. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει ελπιδοφόρες προοπτικές για την τοπική οικονομία της Χίου. Η ελληνική φύση είναι ένας ανεξάντλητος θησαυρός που πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευθεί. Στον παρακάτω σύνδεσμο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπορείτε να βρείτε όλα τα σχετικά έγγραφα που τεκμηριώνουν τις ιδιότητες της Μαστίχας
Η τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να εστιάζει σε «βιώσιμες μεταρρυθμίσεις», δηλώνουν οι ελεγκτές της ΕΕ
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, η τεχνική βοήθεια που παρέχεται για την αρωγή χωρών που διέρχονται κρίση, όπως η Ελλάδα, πρέπει να εστιάζει σε βιώσιμες μεταρρυθμίσεις αλλά και στη διευκόλυνση της συνέχισης των δραστηριοτήτων μέσω της ενίσχυσης των εθνικών διοικήσεων. Σε νέα έκθεσή τους που αφορά την ομάδα δράσης για την Ελλάδα, η οποία συγκροτήθηκε το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ελεγκτές συνιστούν για το μέλλον, αφενός, οι αντίστοιχοι φορείς να βασίζονται σε μια στρατηγική με σαφώς καθορισμένους στόχους και, αφετέρου, η βοήθεια να ιεραρχείται βάσει προτεραιοτήτων και να είναι εστιασμένη.
Η ομάδα δράσης επικεντρώθηκε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και την επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης, μέσω της προώθησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντός της. Οι ελεγκτές εξέτασαν κατά πόσον η ομάδα δράσης εκπλήρωσε την εντολή της και κατά πόσον η παρασχεθείσα βοήθεια συνέβαλε αποτελεσματικά στη μεταρρύθμιση. Συνέλεξαν στοιχεία από την Επιτροπή, από παρόχους υπηρεσιών, κρατικές υπηρεσίες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
«Παρότι η ομάδα δράσης απέδειξε ότι πρόκειται για μηχανισμό ικανό να παράσχει τεχνική βοήθεια σύνθετης φύσης, υπήρξαν αδυναμίες στον σχεδιασμό ορισμένων έργων, ενώ όσον αφορά την επιρροή που ασκήθηκε στην πρόοδο της μεταρρύθμισης τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα» δήλωσε ο κ. Baudilio Tomé Muguruza, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση.
Η τεχνική βοήθεια παρασχέθηκε στις ελληνικές αρχές σύμφωνα με την εντολή της ομάδας δράσης, χωρίς όμως να συμβάλλει πάντοτε ικανοποιητικά στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων, δήλωσαν οι ελεγκτές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αξιολόγησή τους πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Λόγω της επείγουσας κατάστασης, κατέστη επιτακτική η ταχεία συγκρότηση της ομάδας δράσης, χωρίς να λάβει χώρα εμπεριστατωμένη ανάλυση άλλων επιλογών και χωρίς την πρόβλεψη ειδικού προϋπολογισμού. Δεν υπήρχε ένα ενιαίο, αναλυτικό έγγραφο στρατηγικής που να αποτελεί τη βάση για την παροχή της βοήθειας ή την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
Η παροχή βοήθειας ήταν κατάλληλη και εν γένει εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του προγράμματος και η ομάδα δράσης ανέπτυξε ένα ευέλικτο και διαφοροποιημένο σύστημα παροχής βοήθειας. Εντούτοις, υπήρχαν αδυναμίες σε επίπεδο έργων: οι διαδικασίες επιλογής των παρόχων υπηρεσιών δεν βασίζονταν πάντοτε σε εμπεριστατωμένη ανάλυση των διαθέσιμων εναλλακτικών προτάσεων και σε ορισμένες συμβάσεις παροχής μακροπρόθεσμης βοήθειας δεν ορίζονταν με σαφήνεια τα αντίστοιχα παραδοτέα.
Το σύστημα για την παρακολούθηση της προόδου ήταν αποτελεσματικό, αλλά η εμβέλεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε εξωτερικούς παρόχους διέφερε σημαντικά, σύμφωνα με τους ελεγκτές. Επιπλέον, δεν υπήρξε συστηματική παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι ελληνικές αρχές έδωσαν συνέχεια σε διατυπωθείσες συστάσεις ούτε και του ευρύτερου αντικτύπου της βοήθειας.
Ο αντίκτυπος της τεχνικής βοήθειας στην πρόοδο της μεταρρύθμισης ήταν ανάμεικτος, δεδομένου ότι η υλοποίηση εξέφευγε του πεδίου ελέγχου της ομάδας δράσης και εξαρτάτο από εξωτερικούς παράγοντες. Στον τομέα των διαρθρωτικών δαπανών η πρόοδος ήταν ικανοποιητική, αλλά, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της φορολογίας, η τεχνική βοήθεια ήταν μόνον εν μέρει αποτελεσματική.
Συστάσεις
Οι ελεγκτές συνιστούν, πρώτον, οποιοσδήποτε φορέας παροχής τεχνικής βοήθειας να δρα βάσει στρατηγικής με σαφώς καθορισμένους στόχους, δεύτερον, οι δραστηριότητες τεχνικής βοήθειας να ιεραρχούνται βάσει προτεραιοτήτων και να υλοποιούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και, τρίτον, οι εν λόγω δραστηριότητες να εστιάζουν στην ενίσχυση της ικανότητας των εθνικών διοικητικών αρχών, ούτως ώστε να καθίσταται δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους και η βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων.
Οι ελεγκτές συνιστούν επίσης στην Επιτροπή:
• να δημιουργήσει μια δεξαμενή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα μπορούν να τοποθετούνται, αναλόγως των αναγκών, σε έργα τεχνικής βοήθειας στα κράτη μέλη,
• να εξορθολογίσει τον αριθμό των εταίρων με σκοπό να διασφαλιστεί η συνοχή και να απαιτούνται λιγότερες προσπάθειες συντονισμού των πολιτικών,
• να επιλέγει παρόχους υπηρεσιών βάσει συγκριτικής ανάλυσης των διαθέσιμων επιλογών και να καθορίζει σαφώς το πεδίο αναφοράς της τεχνικής βοήθειας,
• να διασφαλίσει ότι η υλοποίηση της τεχνικής βοήθειας παρακολουθείται και αξιολογείται συστηματικά, καθώς και ότι τα διδάγματα που αντλούνται αξιοποιούνται στην όλη διαδικασία.
Καϊλή:Η υπερφορολόγηση των Ελλήνων είναι αποκλειστική ευθύνη της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Μοσκοβισί, που εκθέτει πλήρως για άλλη μια φορά τον κυνικό τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης που κάθε της φόρος στρέφεται κατά της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και προστατεύει μόνο "τα δικά τους παιδιά", συγγενείς και συμφέροντα "φίλων", κάτι που αναδεικνύεται σαφώς από την επιλογή να προστατευτεί ο ηλεκτρονικός τζόγος και να φορολογηθεί οτιδήποτε άλλο αφορά στη καθημερινότητα του μέσου πολίτη.
"Ποτέ δεν ζήτησε η Επιτροπή από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση" ήταν η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην Εύα Καϊλή και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η απάντηση εκθέτει και πάλι τη κυβέρνηση στοζήτημα που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις πριν λίγο καιρό και αναδεικνύει τον πλημμελή φορολογικό προγραμματισμό της αλλά και την έλλειψη της κοινωνικής της ευαισθησίας, καθώς στη κατηγορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν περιλαμβάνονται μόνο τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και οι τεχνικές σχολές, τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και η ενισχυτική διδασκαλία, που αφορούν όλες τις οικογένειας και όχι μόνο τους "προνομιούχους".
Στην ίδια ερώτηση, οι Ευρωβουλευτές της Ελιάς είχαν προτείνει αντί του φόρου στη Παιδεία, να φορολογηθεί ο τζόγος, δηλαδή φορολογία επί των κερδών των καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών VLT, και είχαν ρωτήσει την Επιτροπή γιατί δεν προωθεί αυτό το ισοδύναμο των 300 εκατομμυρίων. Σε αυτό το ζήτημα ο Επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε, ότι η φορολόγηση είναι εθνική αρμοδιότητα του κράτους-μέλλους, και ενημέρωσε ότι το ισοδύναμο τελικά παραήλθε από "τα τέλη κυκλοφορίας, τον ειδικό φόρο στο κρασί και τη φορολόγηση της λαχειοφόρου αγοράς".
Αυτό δείχνει και πάλι πως η κυβέρνηση έχεισταθερή επιλογή να φορολογεί τη μετακίνηση των πολιτών, αγροτικά προϊόντα και καθημερινές δαπάνες, και όχι τους τομείς τις οικονομίας που δεν θίγουν τους πολλούς, και επίσης ξεκαθαρίζει ότι ούτε επιδιώκει ούτε θέλει να βρει προοδευτικούς τρόπους φορολόγησης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει συστηματικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την παραγωγική οικονομία, ενώ επιτρέπει να υπάρχουν τεράστια διαφυγόντα κέρδη σε τομείς που αν φορολογηθούν τόσο ο στόχος του ελέγχου του ελλείμματος, όσο και της ελάφρυνσης της πραγματικής οικονομίας θα είναι εύκολα εφικτός.
Ακολουθεί η απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί.
"Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεννόησης που συμφωνήθηκε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) τον Αύγουστο του 2015 δεν περιέχουν ειδικές διατάξεις για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Η φορολογία αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.
Η εξαίρεση που αφορά το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση διατηρήθηκε σε ισχύ. Η γενική πράξη της 19ης Νοεμβρίου 2015, με την οποία θεσπίστηκε φόρος λαχειοφόρων αγορών, ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί και ορισμένες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, αναμένεται να συγκεντρωθούν σχεδόν 300 εκατ. ευρώ."
"Ποτέ δεν ζήτησε η Επιτροπή από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση" ήταν η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην Εύα Καϊλή και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η απάντηση εκθέτει και πάλι τη κυβέρνηση στοζήτημα που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις πριν λίγο καιρό και αναδεικνύει τον πλημμελή φορολογικό προγραμματισμό της αλλά και την έλλειψη της κοινωνικής της ευαισθησίας, καθώς στη κατηγορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν περιλαμβάνονται μόνο τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και οι τεχνικές σχολές, τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και η ενισχυτική διδασκαλία, που αφορούν όλες τις οικογένειας και όχι μόνο τους "προνομιούχους".
Στην ίδια ερώτηση, οι Ευρωβουλευτές της Ελιάς είχαν προτείνει αντί του φόρου στη Παιδεία, να φορολογηθεί ο τζόγος, δηλαδή φορολογία επί των κερδών των καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών VLT, και είχαν ρωτήσει την Επιτροπή γιατί δεν προωθεί αυτό το ισοδύναμο των 300 εκατομμυρίων. Σε αυτό το ζήτημα ο Επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε, ότι η φορολόγηση είναι εθνική αρμοδιότητα του κράτους-μέλλους, και ενημέρωσε ότι το ισοδύναμο τελικά παραήλθε από "τα τέλη κυκλοφορίας, τον ειδικό φόρο στο κρασί και τη φορολόγηση της λαχειοφόρου αγοράς".
Αυτό δείχνει και πάλι πως η κυβέρνηση έχεισταθερή επιλογή να φορολογεί τη μετακίνηση των πολιτών, αγροτικά προϊόντα και καθημερινές δαπάνες, και όχι τους τομείς τις οικονομίας που δεν θίγουν τους πολλούς, και επίσης ξεκαθαρίζει ότι ούτε επιδιώκει ούτε θέλει να βρει προοδευτικούς τρόπους φορολόγησης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει συστηματικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την παραγωγική οικονομία, ενώ επιτρέπει να υπάρχουν τεράστια διαφυγόντα κέρδη σε τομείς που αν φορολογηθούν τόσο ο στόχος του ελέγχου του ελλείμματος, όσο και της ελάφρυνσης της πραγματικής οικονομίας θα είναι εύκολα εφικτός.
Ακολουθεί η απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί.
"Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεννόησης που συμφωνήθηκε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) τον Αύγουστο του 2015 δεν περιέχουν ειδικές διατάξεις για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Η φορολογία αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.
Η εξαίρεση που αφορά το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση διατηρήθηκε σε ισχύ. Η γενική πράξη της 19ης Νοεμβρίου 2015, με την οποία θεσπίστηκε φόρος λαχειοφόρων αγορών, ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί και ορισμένες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, αναμένεται να συγκεντρωθούν σχεδόν 300 εκατ. ευρώ."
N.Aνδρουλάκης:Η Τουρκία συνδέει εκβιαστικά προσφυγικό με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ
Ο κ. Ερντογάν δεν υλοποιεί τη συμφωνία του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να μην μειώνονται οι προσφυγικές ροές” και παράλληλα “εμπλέκει την επίλυση ενός ανθρωπιστικού ζητήματος με τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας” τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την καθυστερημένη Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ό,τι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να μη δίνει κανένα δικαίωμα στην εκβιαστική σύνδεση των δύο ζητημάτων, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του κ. Ανδρουλάκη: Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μία πρόκληση τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Τουρκία αλλά πάνω από όλα είναι ένα κίνητρο για την γειτονική χώρα, ώστε να προχωρήσουν οι θεμελιώδεις, θεσμικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι το κίνητρο έχει γίνει άλλοθι για τον κ. Ερντογάν, ένα άλλοθι εσωτερικής κατανάλωσης που το χρησιμοποιεί μόνο όταν θέλει να φαίνεται προνομιακός συνομιλητής της Δύσης. Χαίρομαι που η κυρία Κάτι Πίρι στην Έκθεση προσπαθεί να κάνει πάλι το "άλλοθι- κίνητρο" για τον Τουρκικό λαό. Θέλω να υπογραμμίσω κάποια θέματα που είναι πολύ σημαντικά και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω όπως είναι τα εξής: • Η Τουρκία δεν άρει το casus beli προς την Ελλάδα και συνεχώς έχουμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) η οποία αποτελεί και μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. • Η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο έχει κάνει ελάχιστα πράγματα. Το ζήσαμε πέρσι με την Κυπριακή ΑΟΖ και τις κινήσεις του πλοίου Barbaros. • Η Τουρκία δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο και δεν γίνεται η μεταβίβαση της περίκλειστης Αμμόχωστου στη διοίκηση των ΗΕ σύμφωνα με το Ψήφισμα ΣΑΗΕ 550 του 1984 Επίσης, παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση στον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως στο θέμα της ελευθερίας έκφρασης, κάτι που φάνηκε με τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, με την συμπεριφορά του κ. Ερντογάν προς τους πολιτικούς αντιπάλους και βέβαια με τον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κουρδικό, που έχει οδηγήσει σε πολύνεκρη σύρραξη. Τέλος θα ολοκληρώσω με το θέμα του προσφυγικού που παρόλο που υπάρχει μία συμφωνία από τον Νοέμβριο, ο κ. Ερντογάν δεν την υλοποιεί με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλά προβλήματα γιατί δεν μειώνονται οι προσφυγικές ροές και μάλιστα προσπαθεί συγχρόνως να εμπλέξει το προσφυγικό μεταναστευτικό - το οποίο είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα με την ατζέντα του για τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. Εμείς οφείλουμε να είμαστε κάθετοι και να μην δίνουμε κανένα δικαίωμα αν συνδέονται εκβιαστικά τα δύο ζητήματα προς όφελος και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ειρήνης και της ευημερίας της ευρύτερης περιοχής.
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016
Αρίστευσε η "ARISTON"
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου ο διαγωνισμός «Βραβεία ΕΞΠΟΤΡΟΦ» στο πλαίσιο της έκθεσης 3η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2016. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, προϊόντα από τις συμμετέχουσες εταιρίες διαγωνίστηκαν για την καινοτομία τους, τη συσκευασία και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τους. Η κριτική επιτροπή με επικεφαλής τον διακεκριμένο Chef Λευτέρη Λαζάρου είχε δύσκολο έργο καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη και όλα τα προϊόντα είχαν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και αισθητικής.
Το προϊόν που απέσπασε το βραβείο για τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του είναι το ελαιόλαδο «Άριστον» κορωνέικης ποικιλίας που παρασκευάζεται από την οικογένεια Δούκα στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.
Με το βραβείο καλύτερης συσκευασίας τιμήθηκε επάξια το μέλι «Αγγελικής» για τη συσκευασία από κρύσταλλο και ετικέτα με φύλλα χρυσού, ενώ το βραβείο του πιο καινοτόμου προϊόντος απονεμήθηκε στους αδελφούς Μπατανιάν για τον εξαιρετικό μοσχαρίσιο παστουρμά τους με την αρχική ονομασία «Μπρεζάολα».
Πέρα από τα προϊόντα που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, το κοινό ουσιαστικά επιβράβευσε το σύνολο των προϊόντων που συμμετείχαν στην έκθεση με το ενδιαφέρον και την προτίμησή του.
Ερώτηση της Μ.Σπυράκη στην Κομισιόν ώστε οι δαπάνες της Ελλάδας για το προσφυγικό να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα
Ερώτηση προς την Κομισιόν ώστε οι δαπάνες που κατέβαλε η Ελλάδα για το προσφυγικό να μην προσμετρώνται στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας (δηλαδή να μην αυξάνουν το έλλειμμα), κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη. Σύμφωνα με τη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα ξόδεψε το 2015, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Στην ίδια ερώτηση η Ευρωβουλευτής επικαλείται το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας που δανειοδοτήθηκαν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να δημιουργήσουν και να βελτιώσουν υποδομές για την υποδοχή και την αποκατάσταση προσφύγων.
Ειδικότερα η Γερμανία έλαβε δάνειο ύψους €120 εκ. για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσφύγων που θα υλοποιούνται από τις τοπικές αρχές και αντίστοιχα η Γαλλία έλαβε δάνειο ύψους €50 εκ. για την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών για την υποδοχή και αποκατάσταση προσφύγων.
Στην ίδια ερώτηση η Ευρωβουλευτής επικαλείται το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας που δανειοδοτήθηκαν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να δημιουργήσουν και να βελτιώσουν υποδομές για την υποδοχή και την αποκατάσταση προσφύγων.
Ειδικότερα η Γερμανία έλαβε δάνειο ύψους €120 εκ. για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσφύγων που θα υλοποιούνται από τις τοπικές αρχές και αντίστοιχα η Γαλλία έλαβε δάνειο ύψους €50 εκ. για την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών για την υποδοχή και αποκατάσταση προσφύγων.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, η Ελλάδα ξόδεψε το 2015 το 0,17% του ΑΕΠ της, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ η Γερμανία ξόδεψε για τον ίδιο σκοπό 0,2% του ΑΕΠ της και η Γαλλία 0,05%.*
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, η Ελλάδα ξόδεψε το 2015 το 0,17% του ΑΕΠ της, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ η Γερμανία ξόδεψε για τον ίδιο σκοπό 0,2% του ΑΕΠ της και η Γαλλία 0,05%.*
Τόσο στη Γερμανία όσο και τη Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε πρόσφατα τη χρηματοδότηση υποδομών για τη φιλοξενία προσφύγων.
Ειδικότερα, η ΕΤΕπ προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα ILB για τη χορήγηση δανείου-πλαισίου ύψους €120 εκ. για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσφύγων που θα υλοποιούνται από τις τοπικές αρχές.
Στη Γαλλία, έχει εγκριθεί στην ADOMA, η χορήγηση δανείου ύψους €50 εκ. για την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών για την υποδοχή και αποκατάσταση προσφύγων.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει υποβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα ώστε να μην συμπεριληφθούν οι εθνικές δαπάνες για το προσφυγικό στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας;
1.Υπάρχει η δυνατότητα να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα για τη δημιουργία υποδομών στα σημεία υποδοχής, από ποιούς μηχανισμούς και με ποιούς όρους? Γνωρίζει η Κομισιόν, ως μέτοχος της ΕΤΕπ, εάν το Ελληνικό δημόσιο έχει υποβάλει αίτηση για τη χρηματοδότηση έργων που να σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος;
2. Υπάρχει η δυνατότητα αντίστοιχα επιχειρηματικά σχέδια να υποβληθούν και να αξιολογηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων;
1. Έχει υποβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα ώστε να μην συμπεριληφθούν οι εθνικές δαπάνες για το προσφυγικό στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας;
1.Υπάρχει η δυνατότητα να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα για τη δημιουργία υποδομών στα σημεία υποδοχής, από ποιούς μηχανισμούς και με ποιούς όρους? Γνωρίζει η Κομισιόν, ως μέτοχος της ΕΤΕπ, εάν το Ελληνικό δημόσιο έχει υποβάλει αίτηση για τη χρηματοδότηση έργων που να σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος;
2. Υπάρχει η δυνατότητα αντίστοιχα επιχειρηματικά σχέδια να υποβληθούν και να αξιολογηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων;
Ν.Ανδρουλάκης:Γιγαντώνεται η ανθρώπινη τραγωδία
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το μείζον θέμα που προέκυψε μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Europol Brian Donald, περί “εξαφάνισης 10.000 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων κατά την διάρκεια του 2015 στην Ευρώπη” κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης απεύθυνε ερώτηση στην Επιτροπή αφενός για το αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Brian Donald, αφετέρου για το αν έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον εντοπισμό και την αποτελεσματική προστασία των εξαφανισμένων ανηλίκων προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό o ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις ο συνολικός αριθμός μη συνοδευόμενων ανηλίκων που διήλθαν των Ευρωπαϊκών συνόρων το 2015 υπολογίζεται σε 26.000 ενώ η Europol εκτιμά τους ανήλικους πρόσφυγες συνολικά σε 270.000. Αναλυτικά η Ερώτηση: Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της Europol κος Brian Donald αναφέρθηκε στην εξαφάνιση 10.000 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων κατά την διάρκεια του 2015 στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε διάφορα Κράτη Μέλη, ο εντοπισμός τους σήμερα δεν είναι εφικτός. Υπογραμμίζω ότι σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις ο συνολικός αριθμός μη συνοδευόμενων ανηλίκων που διήλθαν των Ευρωπαϊκών συνόρων το 2015 υπολογίζεται σε 26.000 ενώ η Europol εκτιμά τους ανήλικους πρόσφυγες συνολικά σε 270.000. Επιπρόσθετο σημείο προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κ. Donald ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες είναι καταχωρημένες στην βάση δεδομένων Phoenix της Europol ως ενεργές σε δραστηριότητες σχετιζόμενες με εμπόριο ανθρώπων και σωματεμπορίας, εμφανίζονται προσφάτως να εμπλέκονται και στη διακίνηση προσφύγων.Με δεδομένη την εύλογη ανησυχία που προκαλούν τα άνωθεν δεδομένα τα οποία γιγαντώνουν την ανθρώπινη τραγωδία, Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: - Συμφωνεί με την εκτίμηση για 10.000 εξαφανισμένα παιδιά? - Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για τον εντοπισμό και την αποτελεσματική προστασία των εξαφανισμένων ανηλίκων προσφύγων?
Η πολυαναμενόμενη συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (TiSA)
ι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας TiSA με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, πρέπει να οδηγήσουν σε μία συμφωνία που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, χωρίς να πιέζει τις εθνικές και τοπικές αρχές να ανοίξουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους στον ανταγωνισμό, και χωρίς να περιορίζει το δικαίωμά τους να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Αυτά υποστήριξαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη.
"Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Είμαι περήφανη που κατάφερα να πάρω μεγάλη στήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα του Κοινοβουλίου προκειμένου να αλλάξει ο προσανατολισμός της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών της", δήλωσε η εισηγήτρια Βίβιαν Ρέντινγκ (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο). Το ΕΚ υιοθέτησε το σχετικό ψήφισμα συστάσεων με 532 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 36 αποχές.
"Μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης των συνομιλιών και έχοντας αφουγκραστεί τις ανησυχίες των πολιτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μία λευκή επιταγή. Μετά τη σημερινή όμως ψηφοφορία, δεσμεύεται πλέον από μια πολύ σαφή κοινοβουλευτική εντολή. Εάν γίνουν σεβαστές οι προτάσεις μας η συμφωνία θα δώσει περισσότερα δικαιώματα στους πολίτες μας και θα απομακρύνει ορισμένα εμπόδια για τις επιχειρήσεις μας στο εξωτερικό. Εάν όμως δεν γίνουν σεβαστές, τότε το Κοινοβούλιο δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο στη συμφωνία αυτή", πρόσθεσε η κ. Ρέντινγκ..
Έχοντας ως στόχο την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο εξωτερικό, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τους διαπραγματευτές της ΕΕ να διασφαλίσουν τα εξής:
• Αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών, καθώς οι υπηρεσίες της ΕΕ είναι ήδη πιο ανοικτές στον ανταγωνισμό από ό, τι οι αντίστοιχες των ξένων εταίρων της. Ειδικότερα, θα πρέπει να επιδιωχθεί το άνοιγμα στις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, και τις οικονομικές και ψηφιακές υπηρεσίες
• Άρση των περιοριστικών πρακτικών των τρίτων χωρών έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως οι απαιτήσεις υποχρεωτικού εντοπισμού δεδομένων και η επιβολή ανώτατων ορίων ξένων κεφαλαίων
• Περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στερούνται των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων που απαιτούνται για μία ισχυρή παρουσία στο διεθνές εμπόριο
Οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν στο ψήφισμά τους τα ζητήματα που αφορούν "κόκκινες γραμμές" για τους ίδιους. Πιο συγκεκριμένα ζητούν τα εξής:
• Να αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις οι ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες
• Να τηρεί η προστασία των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ τα υψηλότερα πρότυπα
• Να δεχτεί η ΕΕ μόνο υψηλής ειδίκευσης αλλοδαπούς εργαζομένους, με σύμβαση και για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα
• Να διασφαλισθεί το δικαίωμα των ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών αρχών να νομοθετούν με άξονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, και να αλλάζουν γνώμη σε περίπτωση που επιθυμούν να εθνικοποιήσουν εκ νέου τις υπηρεσίες που έχουν ήδη ανοίξει στον ανταγωνισμό από τον ιδιωτικό τομέα
• Να συμπεριληφθεί ρήτρα αναθεώρησης για την καθιέρωση μηχανισμού που να επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, ή να αναστείλουν ή ανακαλέσουν τις δεσμεύσεις για ελευθέρωση μιας υπηρεσίας, ιδίως σε περίπτωση παραβιάσεων των εργασιακών και κοινωνικών προτύπων
Οι ευρωβουλευτές ζητούν διασφαλίσεις και περισσότερες πληροφορίες για τους Ευρωπαίους καταναλωτές που ταξιδεύουν και χρησιμοποιούν υπηρεσίες στο εξωτερικό, π.χ. σχετικά με τα τέλη περιαγωγής και τα τέλη προμήθειας για τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα, καθώς και εγγυήσεις έναντι των πρακτικών γεωγραφικού αποκλεισμού (geoblocking).
Δείτε το βίντεο
http://www.europarltv.europa.eu/el/player.aspx?pid=f2753197-f0e9-46b6-9503-a52c00f73683
Περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη δημοκρατία
Άρθρο Ζεφης Δημαδάμα στη Huffingtonpost.gr
Προτεραιότητα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας είναι μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και συνεννόησης όλων των μερών για την υιοθέτηση προτάσεων με στόχο το κοινό όφελος. Ωστόσο, η έκφραση όλων των μερών και η συνδρομή τους στη λήψη αποφάσεων περιορίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ελπιδοφόρο ότι οργανώνονται διάφορες πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω αδυναμίες και να ενισχύσουν τη συμμετοχή και την ολοκληρωμένη προσέγγιση σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια ενδιαφέρουσα και καινοτόμα πρωτοβουλία με την ονομασία «Τριμερείς Διάλογοι» (Trialogs), μέσω μιας ενεργούς πλατφόρμας διαλόγου (Humboldt-Viardina, Governance Platform), η οποία προωθεί το τρίπτυχο διάλογος-εμπιστοσύνη- σύνθεση.
Με στόχο την υπέρβαση των παραδοσιακών συζητήσεων και μονόπλευρων συναντήσεων, όπως ομιλίες, συνέδρια, οι επιλεγμένες ομάδες που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι θεσμικοί φορείς, ιδιώτες, κοινωνία πολιτών, αυτοδιοίκηση, με τελική κατάληξη την υιοθέτηση συγκεκριμένων προτάσεων. Η μεθοδολογία των συναντήσεων δεν είναι βασισμένη σε ένα γενικόλογο και θεωρητικό πλαίσιο.
Οι τριμερείς διάλογοι οργανώνονται με 2-3 βασικούς ομιλητές ανά θεματική, οι οποίοι αντιπαρατίθενται (debate) υποστηρίζοντας δυναμικά, με επιχειρήματα τη δική τους άποψη. Χωρίς αποκλεισμούς, οι ομιλητές αμοιβαία και ισοδύναμα εκθέτουν τις θέσεις τους ενώ ταυτόχρονα προσκαλούνται να συμμετέχουν με παρεμβάσεις, ομάδες συμφερόντων που σχετίζονται με το θέμα, θεσμικοί φορείς, πανεπιστήμια, πολιτικά κόμματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλοι.
Στόχος είναι να βρεθούν τα κοινά σημεία επαφής -με υπαναχωρήσεις και επαναπροσδιορισμούς- και συναινετικά να οδηγηθούν στη διαμόρφωση περισσότερο συμμετοχικής και πολυσυλλεκτικής δημόσιας πολίτικης. Ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλογες συναντήσεις σχετίζονται μεταξύ άλλων, με τον ενεργειακό μετασχηματισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για επενδύσεις στην αειφόρο ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο (ΝΑ Ευρώπη).
Η ανάγκη και η απαίτηση των πολιτών για έκφραση και συν-απόφαση γιγαντώνεται ώρα με την ώρα, σε αντιπαράθεση με τις αυταρχικές και μονόπλευρες πολιτικές επιβολής.
Μόνο με περισσότερη δημοκρατία θα αντιμετωπίσουμε τη «διάβρωση της πίστης μας στη δημόσια πολιτική», μόνο με περισσότερη συμμέτοχη θα οικοδομήσουμε τις αξιόπιστες πολιτικές για το κοινό μας μέλλον.
Ζέφη Δημαδάμα
Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) & Oικονομολόγος του Περιβάλλοντος
Το Ευρωκοινοβούλιο δεν άσκησε βέτο στη νέα διαδικασία δοκιμών εκπομπών καυσαερίων
Η πρόταση να ασκήσει βέτο το ΕΚ στα σχέδια για την προσωρινή αύξηση των ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) των πετρελαιοκίνητων οχημάτων απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να εισαγάγει μία ρήτρα αναθεώρησης και κατέθεσε μια μακροπρόθεσμη νομοθετική πρόταση για την πλήρη αναθεώρηση του καθεστώτος έγκρισης των αυτοκινήτων στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ, Τζιοβάνι Λα Βία (ΕΛΚ, Ιταλία) δήλωσε τα εξής:
"Έγιναν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών αφού η επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου πρότεινε να ασκήσει βέτο η ολομέλεια. Έχουμε τώρα σαφείς δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια ρήτρα αναθεώρησης, με ακριβές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να επαναφέρει τις μέγιστες τιμές εκπομπών στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί από τους συν-νομοθέτες. Επίσης κατατέθηκε μία πρόταση για μια μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση του καθεστώτος έγκρισης των αυτοκινήτων στην ΕΕ, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Χαιρετίζω λοιπόν την υπεύθυνη απόφαση που έλαβε σήμερα η ολομέλεια, η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία δοκιμών των εκπομπών σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης (RDE), προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές NOx των αυτοκινήτων, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι από 400% ως και 500% πάνω από τα επίσημα όρια. Έχουμε αποφύγει τις όποιες αβεβαιότητες, καθώς η βιομηχανία πρέπει τώρα να τηρήσει τις αυστηρές αλλά εφικτές προθεσμίες. Θα έχουμε στην Ευρώπη καλύτερη ποιότητα αέρα για τους πολίτες μας, χωρίς όμως να χαθούν θέσεις εργασίας."
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μεταβατική χαλάρωση των ορίων των επιτρεπόμενων εκπομπών δικαιολογείται από την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι τεχνικές αβεβαιότητες μέτρησης που συνδέονται με την εφαρμογή των φορητών συστημάτων μέτρησης εκπομπών (PEMS), καθώς και τους τεχνικούς περιορισμούς που υπάρχουν για τη βελτίωση, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων που παράγονται σήμερα.
Το κείμενο της επιτροπής Περιβάλλοντος (το οποίο πρότεινε να ασκηθεί βέτο στην προσωρινή χαλάρωση των ορίων εκπομπών) απορρίφθηκε με 323 ψήφους κατά, 317 υπέρ και 61 αποχές.
Η σημερινή ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο για τη διαδικασία δοκιμών των εκπομπών σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης (RDE). Δύο ακόμη προτάσεις πρόκειται να κατατεθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ θα πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση σχετικά με τη διαδικασία RDE στις 23 Φεβρουαρίου.
ο δεύτερο πακέτο RDE, το οποίο εγκρίθηκε από την τεχνική επιτροπή για τα μηχανοκίνητα οχήματα στις 28 Οκτωβρίου, αποσκοπεί στη θέσπιση ποσοτικών ορίων για τις εκπομπές από ελαφρά επιβατηγά και εμπορικά οχήματα (Euro 6).
Τα νέα όρια θα εισαχθούν σε δύο στάδια:
• ως πρώτο βήμα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να μειώσουν την απόκλιση σε ένα "προσωρινό συντελεστή συμμόρφωσης" της τάξης του 2,1 κατ' ανώτατο όριο (110%) για τα νέα μοντέλα από το Σεπτέμβριο του 2017 (και για όλα τα νέα οχήματα από το Σεπτέμβριο του 2019), και
• ως δεύτερο βήμα, αυτή η διαφορά θα μειωθεί σε έναν "τελικό συντελεστή συμμόρφωσης" 1,5 (50%), λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά περιθώρια σφάλματος, μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 για όλα τα νέα μοντέλα οχημάτων (και από τον Ιανουάριο του 2021 για όλα τα νέα αυτοκίνητα).
Ο συντελεστής συμμόρφωσης για τα σωματίδια θα προσδιοριστεί σε μετέπειτα στάδιο.
Το ΕΚ ζητά από Σερβία και Κοσσυφοπέδιο να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις
Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και η πρόοδος που σημειώθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου χαιρετίστηκαν από τους ευρωβουλευτές με δύο ψηφίσματα που υιοθέτησαν την Πέμπτη. Το ΕΚ τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο.
Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε το 2015 στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και καλούν το Βελιγράδι και την Πρίστινα να προχωρήσουν με την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια από τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.
Σερβία
"Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα. Η Σερβία είναι σε καλό δρόμο. Το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης στα πλαίσια της ενταξιακής διαδικασίας, χάρη και στην περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί μία σημαντική επιτυχία για τη χώρα", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία).
Το ψήφισμα για τη Σερβία, που εγκρίθηκε με 498 ψήφους υπέρ, 66 κατά, και 70 αποχές, χαιρετίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Καλεί τη Σερβία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλίσει ότι το έργο των δικαστών και των εισαγγελέων, καθώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι απαλλαγμένο από πολιτικές επιρροές και να εντείνει τις προσπάθειές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Κοσσυφοπέδιο
"Το μέλλον του ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται στα χέρια της ΕΕ, αλλά η χώρα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και να αρχίσει να αποδίδει απτά αποτελέσματα και στην οικονομία", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία). "Το Κοσσυφοπέδιο είναι επίσης η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων της οποίας οι πολίτες δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ για τρεις μήνες. Αυτή η μη φυσιολογική κατάσταση πρέπει να αλλάξει γρήγορα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της δεν θα αισθάνονται πια εγκλωβισμένοι", πρόσθεσε.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι πέντε κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το αναγνωρίσουν, αυτό θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή και θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Ιανουαρίου, παρέχει ένα ισχυρό κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ. Η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και της δικαστικής εξουσίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που εγείρουν ανησυχία, αναφέρει το ψήφισμα.
Το ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο, εγκρίθηκε με 403 ψήφους υπέρ, 130 κατά, και 104 αποχές.
Δείτε το βίντεο
http://europarltv.europa.eu//en/player.aspx?pid=e1b3e7ce-5c84-4c1e-8e09-a59500dcfa9d
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)