Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Το ΕΚ ζητά από Σερβία και Κοσσυφοπέδιο να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και η πρόοδος που σημειώθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου χαιρετίστηκαν από τους ευρωβουλευτές με δύο ψηφίσματα που υιοθέτησαν την Πέμπτη. Το ΕΚ τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε το 2015 στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και καλούν το Βελιγράδι και την Πρίστινα να προχωρήσουν με την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια από τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

 Σερβία
"Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα. Η Σερβία είναι σε καλό δρόμο. Το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης στα πλαίσια της ενταξιακής διαδικασίας, χάρη και στην περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί μία σημαντική επιτυχία για τη χώρα", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία).

Το ψήφισμα για τη Σερβία, που εγκρίθηκε με 498 ψήφους υπέρ, 66 κατά, και 70 αποχές, χαιρετίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Καλεί τη Σερβία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλίσει ότι το έργο των δικαστών και των εισαγγελέων, καθώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι απαλλαγμένο από πολιτικές επιρροές και να εντείνει τις προσπάθειές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Κοσσυφοπέδιο
"Το μέλλον του ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται στα χέρια της ΕΕ, αλλά η χώρα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και να αρχίσει να αποδίδει απτά αποτελέσματα και στην οικονομία", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία). "Το Κοσσυφοπέδιο είναι επίσης η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων της οποίας οι πολίτες δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ για τρεις μήνες. Αυτή η μη φυσιολογική κατάσταση πρέπει να αλλάξει γρήγορα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της δεν θα αισθάνονται πια εγκλωβισμένοι", πρόσθεσε.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι πέντε κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι εάν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το αναγνωρίσουν, αυτό θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή και θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Ιανουαρίου, παρέχει ένα ισχυρό κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ. Η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και της δικαστικής εξουσίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που εγείρουν ανησυχία, αναφέρει το ψήφισμα.

Το ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο, εγκρίθηκε με 403 ψήφους υπέρ, 130 κατά, και 104  αποχές.

Δείτε το βίντεο

http://europarltv.europa.eu//en/player.aspx?pid=e1b3e7ce-5c84-4c1e-8e09-a59500dcfa9d